ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Προβόπουλος: "Βλέπει" εμπορικό έλλειμμα κάτω του 9%, ανεργία άνω του 15% και πληθωρισμό στο 3,25%

12:37 - 18 Απρ 2011 | Συνεντεύξεις
Γ. Προβόπουλος: "Βλέπει" εμπορικό έλλειμμα κάτω του 9%, ανεργία άνω του 15% και πληθωρισμό στο 3,25%
(upd) Tην άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική για την πρόσβαση της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, καθώς και ότι θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι επιθυμητή», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στους μετόχους της ΤτΕ.

Σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε νωρίτερα σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας που ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη ζητήσει την επιμήκυνση στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin νωρίτερα αυτόν το μήνα.


Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος έδωσε και τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2011... Όπως τόνισε οι προβλέψεις, παρά κάποιες θετικές ενδείξεις που διαφαίνονται, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Σημείωσε δε ότι η  κρίση είναι κρίση του προτύπου ανάπτυξης, όχι του Μνημονίου.
Για τις τράπεζες υπογράμμμισε ότι παραμένει αναγκαία προς το παρόν η παροχή κρατικών εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν και αυτές από την πλευρά τους σε ανασυντάξεις και συνενώσεις.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος  η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το τρέχον έτος, βλέποντας να εκτινάσσεται πάνω από το 15%, ενώ παράλληλα “βλέπει” το μέσο ετήσιο πληθωρισμό να φτάνει στο 3,25%.


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα θα εξακολουθήσει να είναι αρνητική, ενώ στον αντίποδα βελτίωση αναμένει για την ανταγωνιστικότητα το 2011 λόγω πτώσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Ως προς την πορεία του φετινού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι προβλέπεται να υποχωρήσει κατώ του 9% του ΑΕΠ με αύξηση των εξαγωγών και πτώση των εισαγωγών, ενώ για την ύφεση σημείωσε ότι θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και μεγαλύτερη πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 18 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.