ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διώρυγα στο Βόσπορο ετοιμάζει η Τουρκία

15:12 - 27 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Η Τουρκία θα κατασκευάσει διώρυγα μήκους 40 ως 50 χιλιόμετρα, βάθους 25 μέτρων και πλάτους 150 μέτρων, η οποία θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, προκειμένου να αποσυμφορήσει τον Βόσπορο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν.

"Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να αποσαφηνίσει τις οικονομικές πλευρές του σχεδίου.

Τη διώρυγα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 την ημέρα, πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι 140 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου μεταφέρονται ετησίως μέσω του Βοσπόρου.

Από το Βόσπορο, ο οποίος έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα, διέρχονται κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα οι περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικοι της Κωνστνατινούπολης να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός αεροδρομίου - του τρίτου της Κωνστνατινούπολης και του μεγαλύτερου της Τουρκίας- και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει τη χάραξη της υδάτινης οδού ούτε το κόστος του σχεδίου. Παράλληλα, όρισε το 2023 ως έτος ολοκλήρωσης των εργασιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 27 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.