ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι θα χάσουν και πόσα από μια ελληνική αναδιάρθρωση

00:03 - 11 Μαϊ 2011 | Συνεντεύξεις
Ποιοι θα χάσουν και πόσα από μια ελληνική αναδιάρθρωση
Η ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους συζητείται όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί θα υποστούν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες. Ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα θα πλήξει σημαντικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς της χώρας, αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η ΕΚΤ αγόρασε ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου,  γύρω στα  40 δισεκατομμύρια ευρώ, με 50 δισ. ευρώ ονομαστική αξία. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Ελλάδα δανείζοντας σε ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί 91 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ ως το τέλος του Φεβρουαρίου με εξασφαλίσεις ύψους 144 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε νωρίτερα αυτό το έτος να επεκτείνει το κράτος τις εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες για άλλα 30 δισ. ευρώ, αλλά φαίνεται ότι αυτή η νέα δέσμη ενισχύσεων δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Συνολικά, η ονομαστική έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος ανέρχεται σε περίπου  50 δισ. ευρώ και 144 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά  194 δισ. ευρώ. Σε μια υποθετική περίπτωση μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης του χρέους, η ΕΚΤ είναι προστατευόμενη για περικοπή έως και 32%. Από εκεί και πέρα​ είναι εκτεθειμένη σε απώλειες. Μια υποθετική περικοπή του 50% θα δημιουργούσε απώλειες ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ για την ΕΚΤ.
Η κατάσταση θα γινόταν ακόμα πιο προβληματική για την ΕΚΤ, εφόσον και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία αναγκαστούν να προβούν σε αναδιάρθρωση.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν 49 δισ. ευρώ  ελληνικών ομολόγων. Το μετοχικό τους κεφάλαιο ανέρχεται σε  29 δισ. ευρώ. Η αγοραία αξία των μετοχών τους είναι 12 δισ. ευρώ. Μια υποθετική περικοπή κατά 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους θα δημιουργούσε ζημιές ύψους 25 δις. ευρώ περίπου, αφήνοντας μόνο 4 δισ. ευρώ από ίδια κεφάλαια (ή 1% του ενεργητικού), για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Η Τράπεζα της Ελλάδος κατείχε άμεσα 7 δισ. ευρώ ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Μια υποθετική περικοπή κατά 50% σε αυτά τα ομόλογα θα καταργούσε σύνολο του κεφαλαίου της και των αποθεματικών ύψους  3 δισ. ευρώ.

Ακόμη, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημοσίοι οργανισμών κατέχουν περίπου 30 δισ. ευρώ ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Έχουν ήδη υποστεί μια απώλεια 30% σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις. Μια υποθετική περικοπή του 50% θα προσέθετε ακόμα 6 δισ. ευρώ στις απώλειες, έναντι κυκλοφορούντων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 31 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν 50 δισ. ευρώ από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ακόμη και ένα 50% υποθετικό haircut θα είναι διαχειρίσιμο γι’ αυτές. Αλλά η θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής αναδιάρθρωσης γίνεται όλο και πιο προβληματική, όταν λαμβάνεται υπ’ όψην η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων δανείων του ιδιωτικού τομέα, repos, εγγυήσεων και δεσμεύσεων πιστώσεων. Σύμφωνα με την BIS, η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν 165 δισ.  ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010,  με τις γαλλικές τράπεζες να έχουν 68 δισ. και τις γερμανικές  50 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια ελληνική αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι λιγότερο επαχθείς,  μετά το 2013, όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τεθεί σε ισχύ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός συγκροτήθηκε ειδικά για να επιτρέπει τις αναδιαρθρώσεις χρεών. Εφόσον, όμως, μία αναδιάρθρωση γίνει πριν το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, θα είναι είτε πολύ εθελοντική, είτε πολύ επώδυνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 11 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.