ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Η Ελλάδα χρειάζεται σοκ ρευστότητας - YΠΟΙΚ: Στα 36 δισ. οδηγούν πάλι το έλλειμμα οι προτάσεις της Ν.Δ.

01:43 - 12 Μαϊ 2011 | Συνεντεύξεις
Σαμαράς: Η Ελλάδα χρειάζεται σοκ ρευστότητας - YΠΟΙΚ: Στα 36 δισ. οδηγούν πάλι το έλλειμμα οι προτάσεις της Ν.Δ.
(upd 2) Ένα δημιουργικό σοκ για την επανεκκίνηση της Ελλάδας και της οικονομίας υποσχέθηκε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου οικονομικού προγράμματος "Ζάππειου 2" με άμεσα μέτρα, όπως η μείωση φόρων, νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εξόφληση των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια στο δημόσιο. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, φάνηκε επιφυλακτικός στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Aναλύοντας τα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς μίλησε για μείωση φορολογικών συντελεστών, στους συντελεστές κερδών των επιχειρήσεων στο 15%. Επίσης, θα μειώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 40% από 45%. Και το ΦΠΑ στο 19% από το 23% στους ανώτατους συντελεστές και στο 9% από το 13% στους κατώτερους. Μίλησε για αφαίρεση του ειδικού φόρου από τα καύσιμα και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο 25%.

Έκανε λόγο για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας για 3 χρόνια. Εξαιρούνται μόνο οι πολιτικοί. Από το 74 μέχρι σήμερα όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί θα ελεγχθούν για το πόθεν έσχες τους.

Μίλησε για γενική μεταρρύθμιση του φορολογικού, με μείωση φόρων, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, αυστηρές ποινές για την φοροδιαφυγή. Παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός της επαφής φορολογουμένου- εφόρου, με την δυνατότητα επιλογής της φορολόγησης του είτε με τεκμαρτό τρόπο, είτε με πλήρη έλεγχο των φορολογικών στοιχείων. Κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Επίσης, δεσμεύθηκε για νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων, με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους ή είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Υπολόγισε ότι με τη νομιμοποίση (και όχι τακτοποίηση) του 70% των αυθαιρέτων, στον πρώτο μόνο χρόνο υπολογίζει σε έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Έκανε λόγο ακόμα για εξόφληση των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, με την οποία θα "πέσουν" στην αγορά 5 δισ. ευρώ. "Δεν μπορεί να πρωτοστατεί το κράτος στο κίνημα του δεν πληρώνω" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, μίλησε για δέσμευση των τραπεζών ότι θα διοχετεύσουν στην αγορά το 20% έως 30% από τις εγγυήσεις που έχουν λάβει από το κράτος (τα οποία μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 63 δισ. μέσα σε 3 χρόνια). 

Επίσης, δεσμεύθηκε για μέτρα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του κλίματος, όπως η επιδότηση του επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά 2 μονάδες και η χρηματοδότηση από το κράτος για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε παραθεριστικούς χώρους.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ακόμα ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του, θα είναι η αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών. Δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων (μέχρι 700 ευρώ).


Επίσης, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία θα δώσει το έναυσμα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Μίλησε για ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ μόνο υπό προϋποθέσεις, γιατί δίνει πολλά έσοδα στο κράτος.

Η ΝΔ θεωρεί ότι όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έως και σήμερα, ότι έχει επιδείξει αταλάντευτη στάση ευθύνης, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς λαϊκισμούς, αν και βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει κατά καιρούς πολλές ενστάσεις για την αρνητική στάση που τηρήθηκε σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ή της αναδιάρθρωσης του ΙΚΑ.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι οι εξελίξεις τον δικαίωσαν σε τρία βασικά ζητήματα:

α) Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού.

β) Από τα μέτρα του μνημονίου έλειπε η αναπτυξιακή διάσταση.

γ) Προέβλεψε έγκαιρα ότι το μείγμα αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, σε θυσίες χωρίς ελπίδα. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε πλήρως στην επιχειρηματολογία της για αποτυχία του μνημονίου, αφού ακόμη και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠαΣοΚ παραδέχονται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε μικροκομματικούς τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, για πρόωρες εκλογές. Αναρωτήθηκε όμως αν η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι τις θέλει. "Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να' ρθει το Πάσχα", δήλωσε με νόημα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

YΠΟΙΚ: Στα 36 δισ. οδηγούν και πάλι το έλλειμμα οι προτάσεις Σαμαρά

Σε 36 δισ. ευρώ, στα επίπεδα που το είχε αφήσει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ξαναφέρνει το δημοσιονομικό έλλειμμα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με βάση τις προτάσεις του προγράμματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στο Ζάππειο, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, εάν το έλλειμμα του 2010 έκλεισε στα 24,184 δισ. ευρώ, με τα μέτρα της ΝΔ θα αυξανόταν επιπλέον κατά 11,850 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, με τον ενιαίο συντελεστή 15% επί των κερδών των εταιρειών θα αυξανόταν κατά 1 δισ. ευρώ, με τη φορολόγηση κατά 15% των μερισμάτων κατά 2 δισ. ευρώ, με τη μείωση του υψηλού συντελεστή από 45% σε 40% σε πρώτη φάση, κατά 100 εκατ. ευρώ, με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 4 δισ. ευρώ, με την αφαίρεση του επιπλέον ειδικού φόρου κατανάλωσης που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ κατά 850 εκατ. ευρώ, με μείωση στο 25% των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,8 δισ. ευρώ, με τη επιδότηση του επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά 1,2 δισ. ευρώ, με τις προτάσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ, με τα μέτρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 1,5 δισ. ευρώ, για πολύτεκνους κατά 150 εκατ. ευρώ και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα κατά 1,5 δισ.. ευρώ.

Αντίθετα, μέτρα που θα μείωναν το έλλειμμα θα ήταν τα έσοδα από τα αυθαίρετα που υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Από το ΕΣΠΑ στα 1,35 δισ ευρώ, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 800 εκατ. ευρώ και έσοδα από ρευστότητα 1,6 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Αντιφάσεις στις εξαγγελίες Σαμαρά εντόπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

Ο κ. Πεταλωτής απηύθυνε και πάλι πρόσκληση-πρόταση, όπως είπε για συναίνεση.

"Είναι διαρκής προς τη ΝΔ που έχει τις ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα» τόνισε, καλώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν το Μνημόνιο της χώρας. Πάνω στο Μνημόνιο κάθεται και διατυμπανίζει τις απόψεις του" σημείωσε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα προτάσεων που διατύπωσε ο κ. Σαμαράς και έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

"Απλοποποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κάνουμε" εξήγησε, ενώ για το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία, τόνισε ότι έχει ήδη ψηφιστεί.Πάντως ο κ. Πεταλωτής άφησε ανοικτό να μελετηθούν προτάσεις που ανέφερε ο κ. Σαμαράς και να υλοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, μιλάει για αντιγραφή του προγράμματός του από τον κ. Σαμαρά.

"Καλωσορίζουμε τον Α. Σαμαρά στον ΛΑΟΣ. Η επανεκκίνησή του είναι η στροφή στο πρόγραμμα του κόμματός μας. Αν και κακός αντιγραφέας, δείχνει ότι με κάποια καθυστέρηση κατανοεί τις επί διετία επαναλαμβανόμενες προτάσεις μας για έξοδο από την κρίση" σημείωσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Κατά τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την κατάργηση του πόθεν έσχες για την κατοικία, τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την επαναφορά των χαμηλών συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα, τη μείωση του Φ.Π.Α.

Από πλευράς ΣΥΝ τονίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς "παρουσίασε το άλλο πρόσωπο του Ιανού. Την μέχρι πρότινος αντιμνημονιακή ρητορεία τη διαδέχθηκε ο σκληρά ταξικός και νεοφιλελεύθερος προγραμματικός λόγος της Ν. Δ."

"Πιο κραυγαλέα όμως είναι η παντελής απουσία προτάσεων για τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Ο δρόμος της 'επανεκκίνησης' της Ν.Δ. είναι αντικοινωνικός, ταξικός και γνώριμος"

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 13 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.