ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναξιοποίητος «θησαυρός» 10-15 δισ. ευρώ από το πετρέλαιο

16:49 - 19 Μαϊ 2011 | Συνεντεύξεις
Αναξιοποίητος «θησαυρός» 10-15 δισ. ευρώ από το πετρέλαιο
Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Μανιάτης. Τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο με βελτιωμένα κίνητρα στους επενδυτές, ενώ εκτίμησε ότι σε βάθος 15-20 ετών η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε 3 - 4 «Πρίνους», δηλαδή 400-500 εκατ. βαρέλια που μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα 10-15 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

Επεσήμανε ότι σύντομα θα γνωρίζουμε την ποσότητα των υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και τις ακριβείς τοποθεσίες τους, δίνοντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Επανέλαβε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η ίδρυση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ενώ σημείωσε ότι και το σχετικό νομοσχέδιο προχωράει. Τέλος, μέσα στον Ιούνιο θα παρουσιαστεί το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, έργο της οποίας είναι κυρίως να εξετάσει την οικονομική σκοπιμότητα και να προτείνει την παραχώρηση δημόσιων μεταλλείων σε ιδιώτες επενδυτές.

Μπιρμπίλη: "Οι ΑΠΕ θα παράγουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας το 2050".

Την κάλυψη του 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2050, προέβλεψε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη από το βήμα συνεδρίου του Economist για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων για τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το σχέδιο αυτό, μαζί με την αύξηση της εγκατεστημένης πράσινης ισχύος κατά περίπου 1000 MW το χρόνο, και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον «Ενεργειακό Οδικό Χάρτη» για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα που θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός, σήμερα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες κατά 23 % σε σχέση με το έτος βάσης, έναντι στόχου για 25 % ως το 2012, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο και οι εκπομπές συνεχίζουν να μειώνονται.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:09 - 19 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.