ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Juncker πέρασε ένα μήνυμα στην Ευρώπη... Ή βοηθάμε την Ελλάδα ή θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες- Kαι haircut και μείωση επιτοκίων συστήνει ο σύμβουλος της Μέρκελ

01:29 - 27 Μαϊ 2011 | Συνεντεύξεις
Ο Juncker πέρασε ένα μήνυμα στην Ευρώπη... Ή βοηθάμε την Ελλάδα ή θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες- Kαι haircut και μείωση επιτοκίων συστήνει ο σύμβουλος της Μέρκελ
“Εάν η εκταμίευση από το ΔΝΤ της δόσης του Ιουνίου για Ελλάδα στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ ενδεχομένως προσδοκά ότι οι Ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν τη συμμετοχή του”.Αυτή η δήλωση του προέδρου του Eurogroup προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στους κόλπους των Ευρωπαίων όσο και στις αγορές, ενισχύοντας το αίσθημα της ανασφάλειας για την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. Ο αναλυτής της JP Morgan, David Mackie επισημαίνει ότι ο Juncker θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές για το πως πρέπει να χειριστεί η ΕΕ το ελληνικό πρόβλημα. Από την άλλη, σύμβουλος της Μέρκελ προτείνει για την Ελλάδα μια νέα πρόταση που περιλαμβάνει το συνδυασμό haircut και μείωσης του επιτοκίου.
Ο αναλυτής της JP Morgan  Mackie θεωρεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη γιατί ο Juncker έκανε αυτές τις δηλώσεις και ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Φαίνεται όμως ότι αναδεικνύοντας το βαθμό δυσκολίας των ελληνικών προβλημάτων σε περίπτωση που το ΔΝΤ σταματήσει τις δόσεις στην Ελλάδα, ήθελε να αναδείξει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Εμφανώς θέλει να κάμψει τις εκροές από τη βοήθεια της Ελλάδας χωρών που αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, θέλει να κλείσει και το μέτωπο της ΕΚΤ, η οποία εσχάτως έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε σενάρια αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε άρθρο τους οι Financial Times Γερμανίας ισχυρίστηκαν ότι η Γερμανία και οι άλλοι χρηματοδότες θα έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην ελληνική πολιτική. Επομένως μπορούν στην αρχή να χαμηλώσουν τα επιτόκια και εάν η κατάσταση στην Ελλάδα εξελιχθεί καλύτερα από ότι σχεδιαζόταν να τα αυξήσουν. Παράλληλα επειδή η Ελλάδα ανήκει εν μέρει στη Γερμανία θα μπορούσαμε να προωθήσει την ανάπτυξή της μέσω στοχευμένων επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι Γερμανοί πιστεύουν ήδη σήμερα πως χάνουν τα λεφτά τους για την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η λύση της ευρωβοήθειας δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει πιο φθηνά από μια χρεοκοπία.
Διαφορετικά, σύμφωνα με τον Mackie, ο Juncker προσπάθησε να πιέσει τους Ευρωπαίους να έλθουν γρήγορα σε μία συμφωνία για την πρόσβαση της Ελλάδας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), αφού το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάταξης χρέους και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει σε ολόκληρη τη ζώνη.
Ωστόσο ,εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη έτοιμα «εναλλακτικά σενάρια» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση οδηγηθεί σε ήπια ή μη αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό διότι οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο.
Πηγές που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από την ΕΚΤ μία από τις λύσεις που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη Φρανκφούρτη είναι η αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ όταν λήξουν αυτά που έχουν ήδη εκδοθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό οι πιστωτές της Ελλάδας θα δεσμευτούν να ανανεώσουν τα ομόλογα τους όταν αυτά λήξουν συντηρώντας το δανεισμό της χώρας. Αυτή η λύση, θα πρέπει απαραίτητα να γίνει με την συναίνεση των πιστωτών και να μη θεωρηθεί ότι γίνεται υπό συνθήκες υποχρέωσης, καθώς τότε οι αγορές θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για χρεοκοπία επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ο Mackie καταλήγει στο ότι η Ελλάδα δε θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, αλλά θα πρέπει να της εξασφαλιστεί μεγαλύτερο ποσό από τον EFSF, κι ας εσχάτως μαθαίνουμε ότι γίνεται συζήτηση στα παρασκήνια των Βρυξελλών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία τάραξε τα νερά γι' αυτόν τον κίνδυνο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «το σενάριο βρίσκεται πλέον στο τραπέζι»!
“Εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις όμως”, σημειώνει ο Mackie.

Νέα πρόταση στο "τραπέζι" - Kαι haircut και μείωση επιτοκίων συστήνει ο σύμβουλος της Μέρκελ

Την κρίσιμη αυτή ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκαρτίας, νέες προτάσεις πέφτουν στο "τραπέζι" ως λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα δια στόματος του οικονομικού συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.
Ο Peter Bofinger μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμβούργο πρότεινε για την Ελλάδα "κούρεμα" 40% σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων, δηλαδή μετρατροπή του ελληνικού χρέους σε ομόλογα της περιφέρειας με επιτόκιο σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Bofinger, όσο υψηλότερα τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους. "Θα πρέπει να είναι προς το γερμανικό συμφέρον να μειωθεί όλο αυτό το βουνό χρέους", τόνισε ο σύμβουλος της Μέρκελ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως "τιμωρία" το επιτόκιο που καταβάλλει τώρα η Ελλάδα, το οποίο "βλέπει" ότι θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το ταμείο της ευρωζώνης διαθέτει 500 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 27 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.