ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Aν η Ελλάδα πτωχεύσει θα ακολουθήσουν κι άλλοι..."

01:46 - 02 Ιουν 2011 | Συνεντεύξεις
"Aν η Ελλάδα πτωχεύσει θα ακολουθήσουν κι άλλοι..."
Απρόβλεπτες, έως καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε το συνέδριο που διοργάνωσε η KPMG, δήλωσε στο "R" ότι ένα ελληνικό credit event θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές και αντιδράσεις τύπου "ντόμινο" στην Ευρωζώνη.
Ο Πισσαρίδης δεν παρέλειψε να κριτικάρει τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων και τις παλινωδίες Ευρώπης και ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοες εντείνουν την αβεβαιότητα, αυξάνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και διατηρούν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

"Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή" ήταν η κεντρική τοποθέτηση του στα σενάρια αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως τα οφέλη από μία πιθανή πτώχευση είναι πολύ μικρότερα από το διακύβευμα της συνεργασίας με την Ευρωζώνη.

Ακόμα και ένα κούρεμα της τάξεως του 70%, εκτίμησε, ή στάση πληρωμής του χρέους από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά για την Ελλάδα να αποφύγει τη πτώχευση.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πάμε τώρα πίσω για νέα διαπραγμάτευσή του. Όπως είπε, πρέπει να πάρουμε και τη νέα βοήθεια των 60 δισ. ευρώ που μας δίνεται και αφού υλοποιήσουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ενδεχομένως κάποιο νέο μνημόνιο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε επιμείνει σθεναρά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επιχειρώντας να βάλει ένα "στοπ" στις συζητήσεις γύρω από μία ενδεχόμενη, ακόμα και ήπιας μορφής αναδιάρθωση.

 

"Μη ρεαλιστική η μείωση των φορολογικών συντελεστών τώρα"

 

Ο κος Πισσαρίδης αξιολόγησε μεν μέτρα όπως ο υψηλός ΦΠΑ και περικοπές μισθών και συντάξεων ως «προσωρινά», χαρακτήρισε όμως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ως ανεδαφική για την παρούσα οικονομική συγκυρία. «Οι φόροι πρέπει να μειωθούν αλλά όχι τώρα» τόνισε. Παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δηλώνοντας με προβληματισμό "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αδυνατούν να μαζέψουν τους φόρους".

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της συρρίκνωσης του Δημοσίου στον μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς και υπέρ της επίσπευσης της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας. Αναφορικά με την ανεργία, υποστήριξε πως οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μετάβαση που πιθανόν να διατηρήσει "στο κόκκινο" τα στοιχεία της ανεργίας για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως τυχόν εκλογές δε θα βοηθήσουν την κατάσταση στην οικονόμια, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Σε ερώτηση που του τέθηκε αν θα ανταποκρινόταν σε κάλεσμα για συμμετοχή στην κυβέρνηση, απάντησε πως έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό λέγοντας πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει εφόσον του ζητηθεί.

 

Δ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:24 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.