ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλη η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εναντίον του Σαμαρά

09:22 - 10 Ιουν 2011 | Συνεντεύξεις
Όλη η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εναντίον του Σαμαρά
Αφόρητες πιέσεις δέχεται από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ο Αντώνης Σαμαράς να αλλάξει στάση έναντι του μεσοπρόθεσμου και της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Η περιοδεία του κ. Σαμαρά, είχε τελικά αρκετά αρνητική τροπή για τον πρόεδρο της Ν.Δ. που είδε τους ομοϊδεάτες του, Ρομπάι και Μπαρόζο, αλλά και τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, να τον καλούν –με επίσημες ανακοινώσεις από τα γραφεία τους- να αλλάξει στρατηγική και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο νέο δημοσιονομικό σχέδιο.
Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε «επειγόντως», από τον κ. Σαμαρά να «δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης»,όπως  αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, από το γραφείο του κ. Ρομπάι εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, όπου καταγράφεται η πίεση προς τη Ν.Δ. να παράσχει ευρεία και εποικοδομητική πολιτική υποστήριξη στο δημοσιονομικό σχέδιο.
 «Συναντήθηκα με τον κ. Σαμαρά και συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Υπογράμμισα την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα» τονίζεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επίσης, σημαντική πρόοδος –υπογραμμίζεται- ότι έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο, χρειάζεται όμως να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάκαμψη.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είχε ζητήσει την υποστήριξη των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον κ. Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φιγιόν, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, υπενθύμισε στον πρόεδρο της ΝΔ «την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Χαιρέτισε το κουράγιο του ελληνικού λαού καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας» Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός «τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιδειχτεί υπεύθυνη στάση από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην επαναδιαπραγμάτευση επιμένει ο Σαμαράς

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, στη δημόσια δήλωσή του μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι έθεσε υπόψη των Ρομπάι, Μπαρόζο και Βίλφρεντ Μαρτένς (πρόεδρο του ΕΛΚ) όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει, ενώ παρουσίασε, όπως είπε, τα βασικά σημεία της ναλλακτικής πρότασης της ΝΔ..

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Σαμαράς, ότι συμφωνεί στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά δεν συμφωνεί στη συνέχιση της ίδιας αποδεδειγμένα λαθεμένης συνταγής.

Παράλληλα, σε όσους ευρωπαίους αξιωματούχους, ζητούν η Ν.Δ. να πράξει ότι έκανε και το αντίστοιχο κεντροδεξιό κόμμα στην Πορτογαλία με το μνημόνιο, η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι: δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με Πορτογαλία και Ιρλανδία, αφού εκεί υπήρξαν πρόνοιες για τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις, για νέες θέσεις εργασίας, για αναπτυξιακά μέτρα και για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.