ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mπαρόζο: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε ανάπτυξη οπωσδήποτε από το 2013! - Αισιοδοξία από τη Μέρκελ

13:54 - 21 Ιουν 2011 | Συνεντεύξεις
Mπαρόζο: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε ανάπτυξη οπωσδήποτε από το 2013! - Αισιοδοξία από τη Μέρκελ
Πακέτο ενός δισ. ευρώ σε πρώτη φάση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η Ελλάδα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την Τρίτη την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο.

   "Το μήνυμα μου σήμερα είναι ότι αν η Ελλάδα αναλάβει δράσει, η Ευρώπη θα την  βοηθήσει. Υπάρχει σχέδιο. Καλώ όλους να αναλάβουν δράση αυτή τη στιγμή", δήλωσε  ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso σε συνέντευξη τύπου.
   Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου αναμένεται έως τα τέλη  Ιουνίου.
   Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μεσοπρόθεσμο από μόνο του δεν θα βοηθήσει την  ελληνική οικονομία, την στιγμή που η χώρα είναι αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές  ομολόγων και ότι χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα.
   "Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε  μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων στο  πλαίσιο του ταμείου συνοχής", είπε ο Barroso.
   "Θα πρέπει να κατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια εκεί που χρειάζεται...θα πρέπει να βρούμε  τρόπους να είναι εμπροσθοβαρή και να τα επιταχύνουμε, ώστε η Ελλάδα να έχει άμεσα οφέλη",  πρόσθεσε. Επίσης είπε ότι η χώρα θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, το αργότερο έως το 2013.

"Λιτότητα - ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο" το τρίπτυχο εξόδου από την κρίση, λέει η Μέρκελ

Μιλώντας από τη Βαρσοβία, η Μέρκελ επανέλαβε την άποψη του Βερολίνου ότι και ιδιώτες επενδυτές πρέπει να λάβουν μέρος στο επόμενο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

«Πιστεύουμε ότι κάποια βάρη θα πρέπει να μην τα επωμιστούν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά να συμμετάσχουν και οι τράπεζες (στο δανεισμό). Είμαι αισιόδοξη ότι θα επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα διότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών και των χωρών το ευρώ να είναι σταθερό», είπε η Μέρκελ.

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί, η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προωθήσει τις ορθές αποφάσεις στο κοινοβούλιο», δήλωσε η Μέρκελ μέσω μεταφραστή έχοντας δίπλα της τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτά τα τρία συστατικά -- τα καθήκοντα της Ελλάδας, η αλληλεγγύη της ΕΕ και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών -- είναι η λύση. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βαδίσουμε με επιτυχία στον δρόμο αυτό», είπε η Μέρκελ. «Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Η Μέρκελ επισκέφθηκε τη Βαρσοβία για ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Πολωνίας για να σηματοδοτηθεί η 20ή επέτειος από τη σύναψη μιας συνθήκης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:49 - 22 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.