ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Το μήνυμα ελήφθη..την Παρασκευή στη Βουλή ο εφαρμοστικός σύμφωνα με πηγές του υπ.Οικ. - Τετ-α-τετ Βενιζέλου- Τόμσεν

01:21 - 22 Ιουν 2011 | Συνεντεύξεις
Την Παρασκευή θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Από την ώρα που γύρισε ο Υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες ξεκίνησε η προετοιμασία ώστε να το μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός να ψηφιστεί το συντομότερο και χωρίς καμία κωλυσιεργία και “παρατυπία” από τη Βουλή. Στη συμφωνία που μάλιστα επετεύχθη στο Eurogroup υπάρχει όρος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου στο έκτακτο Eurogroup να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να ληφθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση της Κυβερνητικής Επιτροπής όσο και του Υπουργικόυ Συμβούλιου (4 μ.μ.), ώστε να εγκριθεί ο Εφαρμοστικός, μετά βέβαια και από τις νέες οδηγίες της Τρόικας, η οποία βρίσκεται από χτες στην Αθήνα.  Παράλληλα, αύριο θα συνεδριάσει ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ολοκλήρωσε νωρίς το μεσημέρι τη διαπραγμάτευση με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και ειδικά για τις αλλαγές στα φορολογικά μέτρα. Στις συναντήσεις αυτές δεν μετείχε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος από πολύ νωρίς το πρωί έχει διαδοχικές συνεργασίες με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τους Αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών.

Η επικαιροποίηση του Μνημονίου, οι αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο και οι λύσεις που προωθεί η ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας την διετία 2012-2014 θα βρεθούν αργά απόγευμα της Τετάρτης στο επίκεντρο και της συνάντησης του Ευ.Βενιζέλου με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος να συζητηθούν μαζί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά τηρουμένων όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (χρόνοι, κλπ), αφού οριστικοποιηθεί το νέο «μείγμα» των μέτρων.

Όσον αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν διαφωνεί με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αντιδράσει στην πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ψήφιση.


Επιτελικά στελέχη της Ν∆ τονίζουν η απόφαση του κόµµατος να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσµο, «είναι δεδοµένη και δεν αλλάζει». Όσο για τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ αναµένει ότι θα ψηφιστεί κατά ενότητα (για τις αποκρατικοποιήσεις, τη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων, την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας κ.λπ.), ώστε να υπερψηφίσει τα σηµεία που περιλαµβάνονται και στη δική της πρόταση.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε στον Σκάι. Αργότερα, ωστόσο, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεκτικός µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος εµφανίζεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε στον υπουργό Οικονοµίας ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το κόµµα του στις επίµαχες ψηφοφορίες, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε «να µην υπάρξει κάποιο κενό που θα µπορούσε να εκληφθεί ως άλλοθι για την αναστολή της καταβολής της πέµπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα µας».

Τι αλλάζει στο Μεσοπρόθεσμο

Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 28,6 δισ. ευρώ συνολικά του Μεσοπρόθεσμου, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του να κάνουν λόγο:

-Προς αναβολή οδεύει η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει τελικά στις 12.000 ευρώ.

-Πιθανή θεωρείται η διατήρηση του ελέγχου στις κρίσιμες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, κλπ.

- Το αφορολόγητο όριο στην φορολογία ακινήτων μειώνεται κατά 50% και διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ

-Το σχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα εξελίσσεται ανά τρίμηνο, θεσπίζεται η εργασιακή εφεδρεία, ενώ για τους υπαλλήλους των καταργούμενων φορέων θα υπάρξει αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ

-Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη ζει τις δικές της ανησυχίες σχετικά με την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα, με τους “απανταχού” αξιωματούχους να διαμηνύουν αφενός ότι βρίσκεται στο χέρι της Ελλάδας εάν θα πάρει την επόμενη δόση, και αφετέρου ότι θα στηρίξουν την ευρωζώνη πάση θυσία. Ουσιαστικά, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να δώσει τα κατάλληλα επιχειρήματα που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, ώστε να προχωρήσουν στην έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς να κινδυνέψουν από κανένα “πολιτικό ατύχημα” στο εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ολοκλήρωσε νωρίς το μεσημέρι την διαπραγμάτευση με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και ειδικά για τις αλλαγές στα φορολογικά μέτρα.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 22 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.