ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτός είναι ο Μάριο Ντράγκι

11:27 - 24 Ιουν 2011 | Συνεντεύξεις
Αυτός είναι ο Μάριο Ντράγκι
(upd) Οι ηγέτες της ΕΕ διόρισαν το Μάριο Ντράγκι πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο μεταδίδει το Reuters.
Η ανακοίνωση της τοποθέτησης του Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ καθυστέρησε, καθώς η Γαλλία απειλούσε να προκαλέσει αναβολή του εν λόγω διορισμού, εάν δεν λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ένα δικό της αντιπρόσωπο στο συμβούλιο των κυβερνητών της ΕΚΤ.

Το Παρίσι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι, αλλά οι γαλλικές αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι ο Ιταλός τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι θα αποσυρθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έτσι ώστε τη θέση του να καταλάβει ένας Γάλλος. Ο κ. Σμάγκι δεν φαίνεται να θέλει να παραιτηθεί και τίποτα δεν μπορεί να τον αναγκάσει να το πράξει εφόσον δεν το επιθυμεί.

Σημειώνεται πως στην ιστορία της ΕΚΤ καμία χώρα δεν κατείχε ποτέ δύο θέσεις στο εξαμελές διοικητικό όργανο της τράπεζας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε επισήμως την υποψηφιότητα Ντράγκι για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βιογραφικό

Ο Μάριο Ντράγκι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1947, είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών. Έχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Ρώμης και διδακτορικό τίτλο από το Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Καθηγητής οικονομίας σε διάφορα ιταλικά πανεπιστήμια, εκπροσώπησε την Ιταλία στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 1984 μέχρι το 1990, πριν γίνει γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, θέση που θα διατηρήσει επί μία δεκαετία και υπό εννέα ιταλικές κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς. Από τη θέση έγινε ο άνθρωπος των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου 1996-2001.

Στην Ιταλία οι οικονομικές του αναλύσεις αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αλλά οι συστηματικές του εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί η οικονομική παρακμή της Ιταλίας έχουν οδηγήσει σε τεταμένες σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι. Ωστόσο, η Ρώμη υποστήριξε ένθερμα την υποψηφιότητά του εδώ και ένα χρόνο.

Το όνομα του Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Τύπο για την ηγεσία μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετώπιζε κρίση στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η εμπειρία του στην ηγεσία της Goldman Sachs τού επέτρεψε την εκ των έσω γνώση του αγγλο-σαξονικού χρηματοπιστωτικού κόσμου, στους κόλπους του οποίου χαίρει αναγνώρισης.

Για να ξεπεράσει το εμπόδιο της εθνικότητάς του, ο Μάριο Ντράγκι αποδόθηκε τους τελευταίους μήνες σε μία εκστρατεία γοητείας προς το Βερολίνο, η υποστήριξη του οποίου ήταν αποφασιστικής σημασίας, υμνώντας το γερμανικό οικονομικό μοντέλο και πληθύνοντας τις δηλώσεις για την αφοσίωσή του στην σταθερότητα των τιμών.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 24 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.