ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

22:37 - 04 Ιουλ 2011 | Συνεντεύξεις
Τι αλλάζει σε ΑΕΙ- ΤΕΙ
Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου που αφορά τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο στα "σχετικά αρχεία".
Σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η πολυνομία, οι περισσότερες από 1.000 σελίδες που θέτουν το σημερινό πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης γίνονται σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο 150 σελίδες.

Καταργούνται δηλαδή εκατοντάδες διατάξεις σε πάνω από 25 νόμους που έχουν γίνει μετά το 1982, ενώ επίσης καταργούνται εκατοντάδες Προεδρικά διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.

Στο σχέδιο νόμου επισημαίνεται ότι όποιες σχολές των ΑΕΙ - ΤΕΙ επιθυμούν να μειώσουν τον χρόνο σπουδών από τα τέσσερα στα τρία χρόνια θα μπορούν να το κάνουν, με την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα συγκεντρώνει μέσα σε μία τριετία 180 ακαδημαϊκές μονάδες (60 τον χρόνο).

Παράλληλα, επιτρέπονται οι χορηγίες για την ενίσχυση ή ίδρυση εδρών, αλλάζουν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και ορίζονται συμβούλια διοίκησης, ενώ αλλάζει και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Επίσης καθιερώνονται άλλες διαδικασίες για την εκλογή των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.
Επίσης, τα Ιδρύματα θα μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να διοργανώνουν ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης (μονοετή ή διετή), χωρίς όμως να χορηγούν πτυχίο.

"Στοπ" μπαίνει στο φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών» αφού ο μέγιστος χρόνος φοίτητης καταρτίζεται μάξιμουμ στο διπλάσιο του χρόνου σπουδών, αν κάποιος φοιτητής εργάζεται.

Στα βασικά σημεία του προσχεδίου νόμου δόθηκαν στη δημοσιότητα, η μόνη αναφορά γίνεται σχετικά με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες-άσυλο είναι ότι θα υπάρξει "πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας έκφρασης στα ΑΕΙ".

Το κάθε ίδρυμα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, θα μπορεί να ιδρύσει σχολή Διά Βίου Μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούν πολίτες που επιθυμούν να εφοδιαστούν με γνώσεις να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως, ενώ το κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει αν θα επιβάλει δίδακτρα.

Αντιδράσεις


Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ αντιδρούν στην πλειοψηφία των διατάξεων, θεωρώντας ότι δίνουν τη «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», και αρχίζουν ενημερωτικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αντιμετωπίζουν κατ' αρχήν θετικά το νέο νομοσχέδιο, αλλά αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή Πέμπτη αφού έχουν πάρει στα χέρια τους το τελικό κείμενο προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει συναντήσεις με τους καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Αντιδράσεις υπήρξαν νωρίτερα και από τα κόμματα.

«Αποδεικνύεται ότι ο υποτιθέμενος διάλογος ήταν προσχηματικός με προηλειμμένες αποφάσεις, αφού η εισήγηση της υπουργού στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο δεν διαφέρει ουσιαστικά από το κείμενο διαβούλευσης του περασμένου Οκτωβρίου» αναφέρει ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

«Το υπουργείο Υγείας αγνοώντας κατάφωρα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις συνόδους των πρυτάνεων και όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του πανεπιστημίου, εν μέσω θέρους θέλει να κατεδαφίσει ο,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση» δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΝ, Έφη Καλαμαρά.
Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 23:22 - 04 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.