ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Ο νέος μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ στην Μεσόγειο!

02:03 - 07 Ιουλ 2011 | Συνεντεύξεις
Ελλάδα: Ο νέος μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ στην Μεσόγειο!
Όλο και πιο στενές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Η χώρα μας βοήθησε το Ισραήλ στην παρεμπόδιση του στολίσκου με προορισμό τη Γάζα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι «κλειδώνει» η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, "φλερτάρει" με το Ισραήλ, έπειτα από την περσινή επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα και η οποία έληξε με το θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών και η οποία έβλαψε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με την Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η μεγάλη ανάγκη του Ισραήλ για νέες συμμαχίες στην περιοχή, το οδήγησε στην υπερχρεωμένη χώρα μας, στην οποία πρόσφερε γενναιόδωρη στρατιωτική βοήθεια.

Οι καρποί του νέου διπλωματικού φλερτ έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Η ελληνική γραφειοκρατία προσπάθησε να καθυστερήσει την αναχώρηση των πλοίων που ήταν φορτωμένα με ακτιβιστές και ορισμένες ενισχύσεις για τη Γάζα. Όταν τα πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά, τελικά, αναχώρησαν, ελληνικές δυνάμεις κομάντος τα ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω στην ακτή.

Η ελληνική στάση έδωσε διπλωματική ανάσα στο Ισραήλ, το οποίο φέτος όπως φαίνεται θα αποφύγει την στρατιωτική παρέμβαση για την διατήρηση του αποκλεισμού της Γάζας. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αποθάρρυνση του στολίσκου, αναφέροντας ονομαστικά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θυμίζουμε ότι η ελληνοϊσραηλική προσέγγιση άρχισε μέσα σε λίγους μήνες μετά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου, που είχε ως αποτέλεσμα 9 Τούρκους νεκρούς,. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ - την πρώτη σε 18 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu γρήγορα ανταπέδωσε με μια επίσκεψη στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μεγάλης σημασίας είναι και η Ελληνική- Κυπριακή και ισραηλινή προσέγγιση για τον Λεβιάθαν, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε σε ισραηλινό έδαφος. Οι τρεις χώρες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν στην Ευρώπη. Στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μιλώντας στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου, αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικέςι για συμμετοχή της Ελλάδας στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Επίσης, στο επίπεδο των στρατιωτικών σχέσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καλύπτει το κενό μετά τη ρήξη Τουρκίας- Ισραήλ. Ισραηλινός και τουρκικός στρατός σταμάτησαν τις κοινές ασκήσεις. Παράλληλα, οι ισραηλινές και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις άρχισαν την κατάρτιση ασκήσεων από κοινού.

Ταυτόχρονα, η ένταση στους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ισραηλινούς τουρίστες, που κάποτε συνέρρεαν στα τουρκικά θέρετρα, να ψάξουν για τα πακέτα διακοπών στα γειτονικά ελληνικά νησιά.

Πέρα όμως από τις διάφορες ευκαιριακές ωφέλειες  των δύο χωρών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον διπλωματικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την στάση της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης ως προς την αποτροπή συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή. Θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε, δηλαδή, τον κίνδυνο για μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις, που θα είχε ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Με δεδομένη την αναταραχή στην  Ισραήλ Συρία, λόγω των εξεγέρσεων εναντίον του Προέδρου Ασάντ, αν συνέβαινε κάτι, που θα οδηγούσε τους Ισραηλινούς σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ανάλογης με την περσινή εναντίον του στολίσκου, οι επιπτώσεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή θα ήταν απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες.

Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τη στρατηγική επιλογή για "ανάπτυξη και εμβάθυνση" των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ επιβεβαίωσε κατά την την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (06.07.11) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης:

«Η ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ είναι για την Κυβέρνησή μας μια στρατηγική επιλογή. Θέλω να σας ενημερώσω ότι σύντομα θα υπογράψουμε το Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη των στρατιωτικών, στρατηγικών, αμυντικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών σχέσεων με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ. Επίσης, σύντομα θα υπογράψουμε και τη σχετική διακρατική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών και αμυντικών εξοπλισμών, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει στη Βουλή και στην αρμόδια Επιτροπή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία που έχουν για τα εθνικά μας συμφέροντα οι σχέσεις με το Ισραήλ. Θέλω, όμως, εδώ, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να επισημάνω ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό την ανάπτυξη και εμβάθυνση των ιστορικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

 Στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική εθνικής άμυνας της χώρας δεν λειτουργούμε με αντανακλαστικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με όλους τους ενεργούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής θα προσφέρει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μας. Αυτοί είναι οι ευρύτεροι στρατηγικοί μας στόχοι. Δηλαδή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, γιατί μέσα από την υλοποίηση αυτών των τριών στόχων η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει, και όχι μόνο να υπερασπιστεί, τα εθνικά της συμφέροντα και τις πολιτικές της, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη.»

Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 07 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.