ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβαίνουν τα spreads (και το γερμανικό) - Διάσπαση στηρίξεων στο Χ.Α.;

13:33 - 08 Ιουλ 2011 | Ειδήσεις
Ανεβαίνουν τα spreads (και το γερμανικό) - Διάσπαση στηρίξεων στο Χ.Α.;
Ξεχωρίζουν μερικά κρατικόχαρτα. Σε τέσσερις μετοχές ο μισός τζίρος στο Χ.Α. Βουτιά στις τράπεζες.

"Θα μάς πάρουν στο λαιμό τους" (σ.σ. οι Ευρωπαϊοι), αναφωνούν παράγοντες της αγοράς σχετικά με την αδυναμία λήψης αποφάσεων στα ευρωπαϊκά fora για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή... αναποφασιστικότητα που συνεχίζεται για περίπου 1,5 χρόνο σχετικά με την ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη είναι ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που πιέζει τις τιμές και στέλνει τον δείκτη του Χ.Α. στα τάρταρα. Διακυμάνσεις όμως, παρατηρούνται και στα ευρωπαϊκά ταμπλό, που σημαίνει ότι οι ξένοι ανησυχούν, μήπως η λήψη μη σωστής απόφασης για την Ελλάδα, προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Αρνητικών εξελίξεων. Η S&P είπε νωρίτερα την Παρασκευή ότι δεν θα υποβαθμίσει την Πορτογαλία, όσο η Moody's, αλλά θα την... υποβαθμίσει. Από την άλλη, αν τράπεζες αποτύχουν στα stress tests, τότε θα πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις, σημειώνει η Ε.Ε., που σημαίνει ότι τα ελλείμματα, μάλλον θα καταστεί η μεγάλη πληγή της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα το bund της Γερμανίας δεν μπορεί να μείνει αμετάβλητο και ανεβαίνει, παρασύροντας χρηματιστήρια και spreads της περιφέρειας.

Το ελληνικό spread απογειώνεται προς τις 1.400 μ.β., το Ιρλανδικό ξεπέρασε τις χίλιες μονάδες, το ίδιο και το Πορτογαλικό, ενώ ανοδικά κινείται το Ισπανικό και το Ιταλικό, στις 277 και 241 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κάτω από τις 1.250 μ.β., ότι κι αν σημαίνει αυτό για την τάση... Οι επόμενες στηρίξεις, αν κλείσει τελικά το Χ.Α. κάτω από τις 1.250, “βγαίνουν” στις 1.220 – 1.200 μ.β. Ο τραπεζικός κλάδος υφίσταται νέο πλήγμα, έπειτα μάλιστα από την αύξηση των επιτοκίων. Η ΑτςΕ για τρίτη συνεδρίαση δε νοεί να συνέλθει και υποχωρεί κάατω από το 1 ευρώ, καθώς επενδυτές βγαίνουν και πουλάνε τα νέα κομμάτια μετά την αύξηση κεφαλαίου. Πωλήσεις στην Marfin Popular, σστα 0,58 ευρώ, στην Alpha που υποχωρεί κατά 3,24%, στα 3,28 ευρώ, 2,14% η Eurobank, στα 3,20 ευρώ και λίγο πάνω από 2% η ΕΤΕ, στα 4,74 ευρώ. Ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ (σ.σ. λόγω European Goldfields), OΠΑΠ (ενόψει ιδιωτικοποιήσεων) και Τιτάν. Κέρδη και για την ΕΥΑΘ. Οι συναλλαγές είναι πολύ χαμηλές, μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Τα 13 εκατ. ευρώ έχουν γίνει σε ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς.

Σταύρος Χαρίτος

[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 08 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.