ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τους 12 οι νεκροί, στους 34 οι τραυματίες από την έκρηξη στη Λεμεσό

08:14 - 11 Ιουλ 2011 | Συνεντεύξεις
Πάνω από τους 12 οι νεκροί, στους 34 οι τραυματίες από την έκρηξη στη Λεμεσό
(upd 6) Πολύκερη έκρηξη σε ναυτιλιακή βάση στη Λεμεσό.
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό.

Η ναυτική βάση φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Ο Διοικητής του Ναυτικού, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης στο Ζυγί, αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος είναι ανάμεσα στους 12 νεκρούς από τις φονικές εκρήξεις.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο δίδυμα αδέλφια.

Όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 62.

Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Η πυρκαγιά στον σταθμό έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Στον χώρο είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

Στο Ζύγι μετέβησαν ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, καθώς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.

Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Από τις εκρήξεις, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα. Δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο για να καθαρίσει το δρόμο και να ρυθμίσει την κίνηση.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης.''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή στο ΚΥΠΕ.

Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στην περιοχή Ζύγι- Μάρι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου.

Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:24 - 11 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.