ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Εθνική τραγωδία στη Νορβηγία"

16:52 - 22 Ιουλ 2011 | Συνεντεύξεις
"Εθνική τραγωδία στη Νορβηγία"
(upd 6) 91 οι νεκροί της έκρηξης. 84 από τους πυροβολισμούς. Μία σύλληψη.
Κρίσιμες είναι οι ώρες που περνά η πρωτεύσουσα της Νορβηγίας μετά από έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 91 ατόμων και ευρείας έκτασης υλικές σε κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο, περιλαμβανομένου του γραφείου του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, και τραυματίζοντας πολλούς πολίτες.

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του Στόλτενμπεργκ καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά. Ο Στόλτενμπεργκ δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την κυβέρνηση.

Μετά από λίγη ώρα δεύτερη αιματηρή επίθεση συντάραξε τους πολίτες του Όσλο καθώς άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός επιτέθηκε στην κατασκήνωση της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο νησάκι Ουτογια, που βρίσκεται 40 χλμ. έξω από το Όσλο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει το Σάββατο στην κατασκήνωση, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της νεολαίας. Σήμερα όμως επρόκειτο να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άτομο έχει συλληφθεί. Διαταραγμένο άτομο που διακατέχεται από ισλαμοφοβία φέρεται να είναι ο 32χρονος Νορβηγός, ο οποίος συνελήφθη για το μακελειό στο νησί Οτόγια. Τα νορβηγικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το όνομα του άνδρα είναι Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, όμως η Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Στην κατασκήνωση βρίσκονταν περίπου 560 άτομα.

Η αστυνομία αναφέρει ότι υπάρχουν πέντε τραυματίες από αυτή την επίθεση, ενώ η κρατική τηλεόραση NRK και το Reuters αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί. Οι αρχές ερευνούν αν υπάρχει σύνδεση με την βομβιστική επίθεση στα κυβερνητικά κτίρια της πόλης.


Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη συνοικία που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

«Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.

Αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση NRK, ενώ την Κυριακή θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Την ίδια ώρα δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης.

«Δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Ρόιτερς. «Πολλοί από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι».



Επικοινωνία Παπανδρέου - Στόλτενβμπεργκ


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενβμπεργκ, είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

 

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν την επίθεση στο κέντρο του Όσλο


Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της Νορβηγίας στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του. Έχουμε επικοινωνήσει με τη νορβηγική κυβέρνηση για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τα γεγονότα στη Νορβηγία.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την «άνανδρη» επίθεση.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία», δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος».

Επεσήμανε επίσης ότι «έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας».

(πρώτη ενημέρωση 22/7 16:52)

Τελευταία τροποποίηση στις 02:13 - 25 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.