ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

16.000 "μάχιμοι" αστυνομικοί και ένας... νεκρός στο "φλεγόμενο" Λονδίνο

08:15 - 09 Αυγ 2011 | Συνεντεύξεις
16.000 "μάχιμοι" αστυνομικοί και ένας... νεκρός στο "φλεγόμενο" Λονδίνο
(upd) Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιν Κάμερον, αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές που έκανε στην Ιταλία και να επιστρέψει στη Βρετανία, προκειμένου να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra.
Την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης 16.000 ανδρών στους δρόμους του Λονδίνου έως το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή του στη Βρετανία υπό το βάρος των ταραχών που ξυπνούν τα φαντάσματα της δεκαετίας του '80.

Ενας 26χρονος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο νότιο Λονδίνο υπέκυψε στα τραύματά του και γίνεται το πρώτο θύμα της πρωτοφανούς βίας που συγκλονίζει τη Βρετανία.Ο Κάμερον αποδίδει τη βία σε «καθαρή εγκληματικότητα», τονίζει ότι απαιτείται πιο σθεναρή αστυνομική δράση και συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.

Μετά το Λονδίνο οι ταραχές εξαπλώθηκαν στο Λίβερπουλ, στο Μπέρμινχαμ και στο Μπρίστολ, όπου από τη Δευτέρα εξαγριωμένοι νέοι κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων, σπάνε βιτρίνες μαγαζιών, ή, πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους εμποδίσουν.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν ομάδες ανδρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες , να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ό,τι βρουν από τα μαγαζιά, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 334 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι μόλις 11 ετών.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για ξέσπασμα βίας, που διαρκεί εδώ και τρεις ημέρες και αποτελεί τις χειρότερες αναταραχές που έχει ζήσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Το ξέσπασμα βίας από τη μεριά των νεαρών, συχνά κουκουλοφόρων, ήταν το θλιβερό επακόλουθο της ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον τραυματισμό του 26χρονου από αστυνομικά πυρά.

Σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ αναφέρει πως ο 26χρονος είχε εντοπιστεί στις 21:15 (τοπική ώρα) της Δευτέρας στη συνοικία Κρόιντον, όπου πολλά κτίρια κάηκαν στη διάρκεια των ταραχών και είχε νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο νεαροί που είχαν βρεθεί επί τόπου έχοντας στην κατοχή τους κλεμμένα αντικείμενα έχουν συλληφθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ταραχές άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τη συνοικία Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου, για να εξαπλωθούν στη συνέχεια στο Λίβερπουλ, στο Μπέρμινχαμ και στο Μπρίστολ.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:42 - 09 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.