ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Εκτός στόχων οι αποκρατικοποιήσεις"

12:11 - 18 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Αμφιβολίες για τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι "η πώληση μέρους των συγκεκριμένων εταιρειών την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για την χώρα μας ενώ η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο δεν σημαίνει τίποτε απολύτως".

Η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της παραθέτει στοιχεία με τις τιμές των μετοχών δεκατριών (13) εισηγμένων κρατικών εταιρειών από το σύνολο των 48 εταιρειών και οργανισμών με υψηλή συμμετοχή του Δημοσίου, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ως ημερομηνίες αναφοράς τέθηκαν η 16η Ιουνίου των δύο τελευταίων ετών και η 16η Αυγούστου του 2011.

"Οι ιστορικά χαμηλές τιμές των μετοχών δεν διαμορφώνουν καθόλου ευνοϊκές προϋποθέσεις για την είσπραξη επαρκών εσόδων από την πώλησή τους", επισημαίνει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: "Δεδομένης και της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές των κρατικών εταιριών θα αποφέρει κατώτερα του αναμενόμενου έσοδα, με αποτέλεσμα να ξεπουληθούν στην κυριολεξία κερδοφόροι οργανισμοί, πολύ χαμηλότερα της πραγματικής τους εμπορικής αξίας".

Από τις μεταβολές στη συνολική αξία των εισηγμένων εταιρειών, διαπιστώνεται μια διαρκής και ευμεγέθης μείωσή τους, καθώς από τα 7,9 δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009 αυτή κατρακύλησε μέσα σε μία διετία, δηλαδή μέχρι και το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2011, στα 3,6 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μία κατακόρυφη μείωση της τάξεως του -53,81%.

Η ελεύθερη πτώση του χρηματιστηρίου στις 1.000 μονάδες, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου διαμόρφωσε, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μια δραματική κατάσταση με τη μείωση να φθάνει το -56,59% και την συνολική αξία των εισηγμένων προς πώληση μετοχών να πέφτει στα 2,78 δισ. ευρώ, καταγράφοντας συνολικές απώλειες άνω των 5 δισ. ευρώ το εικοσιτετράμηνο, 2,1 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο και 842 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο.

Ειδικότερα, επισημαίνεται η τελευταία τεράστια πτώση της χρηματιστηριακής αξίας κολοσσιαίων εταιρειών (ΔΕΚΟ) που ανήκουν στο Δημόσιο, κερδοφόρων και μη, κατά την διάρκεια της διετίας 2009-2011, όπως του ΟΤΕ (-60,68%), της ΔΕΗ (-59,08%), του ΟΠΑΠ (-53,95%), της ΕΥΔΑΠ (-54,36%), του ΟΛΠ (-27,95%) αλλά και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (-90,76%), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (-74,67%) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-62,76%).

Η ΕΣΕΕ θα πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση και στον Ανεξάρτητο Οργανισμό Εθνικού Πλούτου (NWF), πριν προχωρήσουν στην σημερινή εκποίηση, να επιχειρήσουν να επενδύσουν πρώτα σε μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον μέρος της αξίας που έχουν απωλέσει την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών.

"Μάλιστα θα ήταν σκόπιμη, υπό την τρέχουσα συγκυρία, μια μεταφορά κάποιων μηνών στο χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για να δοθεί η δυνατότητα της ανάκαμψης των τιμών των μετοχών των εισηγμένων Δημόσιων επιχειρήσεων ώστε το τίμημα που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο να είναι υψηλότερο. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους - περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε τα «ασημικά» μας, που αποτελούν και τις μόνες εγγυήσεις μας, όταν πρέπει, όπως πρέπει και όσο πρέπει", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.