ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νοβότνι: "Βλέπει" μακρά περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης

12:53 - 18 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Μία μακρά περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού βλέπει ως πιθανότερο ενδεχόμενο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι.
Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt (Βίρτσαφτσμπλατ), τις οποίες αναμεταδίδει το Ρόιτερς, ο Έβαλντ Νοβότνι δεν έδειξε ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. "Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κινούμαστε σε άλλη κατεύθυνση, τύπου Ιαπωνίας, δηλαδή σε μία φάση χαμηλής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, καθώς και χαμηλού πληθωρισμού", δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας αν ανησυχεί για αύξηση του πληθωρισμού.

Το Ρόιτερς επισημαίνει ότι, αν την άποψη του κ. Νοβότνι συμμερίζονται και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της. Ωστόσο, ο κ. Νοβότνι δεν βλέπει κίνδυνο νέας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που σημαίνει ότι η ανοδική τάση που είχαμε θα χάσει κάπως τη δυναμική της, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα εξελιχθεί σε ύφεση", είπε ο κ. Νοβότνι.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Νοβότνι συμπίπτουν με τη μείωση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο Morgan Stanley. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος εκτιμά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,9% από 4,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ μείωσε την πρόβλεψή της για το 2012 στο 3,8% από 4,5%, προβάλλοντας ως λόγους την ανεπαρκή πολιτική αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση χρέους, την εξασθένηση της εμπιστοσύνης και την προοπτική δημοσιονομικής σύσφιξης.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ο κ. Νοβότνι είπε ότι είναι ένα προσωρινό εργαλείο για να δοθεί δυνατότητα να πάρουν ανάσα ευρωπαϊκές χώρες και να αποκαταστήσουν την τάξη στα δημόσια οικονομικά τους. Όσον αφορά στην Ιταλία, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι συμφώνησε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και ότι η οικονομική της κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με της Ελλάδας. Για τα ευρωομόλογα, είπε ότι αξίζει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για την κοινή έκδοσή τους, αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος δεν έχει ωριμάσει για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.