ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνεργοι και επιχειρήσεις: Αγαπημένος προορισμός... η Κύπρος

01:06 - 22 Αυγ 2011 | Συνεντεύξεις
Άνεργοι και επιχειρήσεις: Αγαπημένος προορισμός... η Κύπρος
Αναζήτηση καλύτερης τύχης στη δεύτερη χώρα του κόσμου όπου ομιλούνται τα Ελληνικά
Ολο και περισσότερο απογοητεύονται οι νέοι από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας και φεύγουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, ενώ η Κύπρος φαίνεται να είναι ο αγαπημένος προορισμός εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Μάλιστα χρόνο με τον χρόνο υπερδιπλασιάζονται οι Ελληνες και κυρίως οι νέοι οι οποίοι αποφασίζουν να συμπληρώσουν μέσω διαδικτύου ένα ευρωπαϊκό βιογραφικό προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά σε χώρες του εξωτερικού.

Κατά τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο φοβούμενες την οικονομική κρίση στην Ελλάδα,σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας, ενώ οι τομείς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των ελληνικών επενδύσεων είναι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στο εμπόριο και στις κατασκευές.

Το 2009, 59 ελληνικές εταιρείες ήταν δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, ενώ το 2010 το μέγεθος αυτό αυξήθηκε στις 248, και μέχρι στιγμής φέτος 107 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο. Σχεδόν 100 ασχολούνται με τα έργα της κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και την παροχή συμβουλών. Υπάρχουν πέντε ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Εκτός από την προσέλκυση ελληνικών εταιρειών, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει χιλιάδες Έλληνες που αναζητούν εργασία.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, η ελληνική πρεσβεία υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 10.000 Έλληνες εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 1.739 έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στο νησί, το τρέχον έτος. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παντρεμένοι στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, οι Έλληνες έχουν παράδοση εργασίας στον τουριστικό τομέα της Κύπρου και της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά «όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν αρχίσει να υποβάλλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Περίπου το 20% των υποψηφίων εκπαιδευτικών είναι σήμερα οι Έλληνες. Παράλληλα, ο τομέας της υγείας έχει γίνει μια ελκυστική περιοχή για τους Έλληνες.

Στην άλλη κατεύθυνση, παράδοση πλέον αποτελεί και ο τομέας των άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα Κυπριακή με 48%, οι κατασκευές με 35%, και ο τομέας των Μεταφορών και Επικοινωνιών με 13%. Οι εισαγωγές στην Ελλάδα από Κύπρος ανήλθαν σε 249,9 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος σε σύγκριση με 220 εκατ. ευρώ το 2009.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 22 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.