ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζουν το "ξεσκόνισμα" Τρόικα και Black Rock

08:15 - 29 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Ξεκινάει τους ελέγχους η Τρόικα. Την ίδια ώρα, πλήθος ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες θα διενεργεί από σήμερα η αμερικανική ελεγκτική εταιρεία BlackRock Solutions.

Τρόικα


Υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών αποκλίσεων, αλλά και της αναθεώρησης των προβλέψεων για την ύφεση, βρίσκονται από σήμερα στο επίκεντρο των ελέγχων των επικεφαλής της τρόικας η υλοποίηση του Μνημονίου, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, η κατάσταση του πιστωτικού συστήματος και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα, Δευτέρα, οι κ.κ. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν συνεργασίες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, στις οποίες θα εξετασθούν η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Οι επικεφαλής της τρόικα που βρίσκονται ήδη από χθες, Κυριακή, στην Αθήνα έχουν ενημερωθεί από τα τεχνικά κλιμάκια για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου, τις αστοχίες, αλλά και τους τομείς που έχει υπάρξει πρόοδος και αναμένεται να ζητήσουν διορθωτικές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση όπου καταγράφονται αποκλίσεις.

Η τρόικα θα έχει συνεργασία και με την ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από την οποία αναμένει τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αλλά και τις προβλέψεις της ανεξάρτητης αρχής για το βάθος της ύφεσης στο σύνολο του 2011.

Η έλευση της τρόικα συμπίπτει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση κοντά στο 5,3% από 3,8% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αναθεώρηση που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, ο οποίος έχει τεθεί για το 2011.

Η τρόικα θα εξετάσει με τον κ. Βενιζέλο τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που πλέον αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού 2011, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, τις επιχειρούμενες αλλαγές στην φορολογία, αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

BlackRock

Η BlackRock θα αξιολογήσει με βάση την μεθοδολογία της το επίπεδο των επισφαλειών των Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και των υπό συγχώνευση τραπεζών Alpha Bank και Eurobank.

Ο έλεγχος του διεθνούς οίκου θα επεκταθεί σε 18 τράπεζες, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ.

Το σχετικό πόρισμα θα δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα κάνει τις απαραίτητες προβολές με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία των ιδρυμάτων την προσεχή τριετία, προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές των τραπεζών με κριτήριο τα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως .

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ορισμένες τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:20 - 29 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.