ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Μνημόνια συνεργασίας με οκτώ υπουργεία

09:34 - 01 Σεπ 2011 | Συνεντεύξεις
ΕΛΣΤΑΤ: Μνημόνια συνεργασίας με οκτώ υπουργεία
Την υπογραφή οκτώ μνημονίων συνεργασίας για τη κατάρτιση των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας -στο πλαίσιο των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ και σε άλλους οργανισμούς- με οκτώ υπουργεία, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα, υπέγράφησαν μνημόνια συνεργασίας με τα ακόλουθα Υπουργεία :

• Οικονομικών,
• Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
• Προστασίας του Πολίτη,
• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
• Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,
• Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και
• Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, με αυτά τα μνημόνια συνεργασίας ολοκληρώνεται η υπογραφή μια σειράς δεκαπέντε (15) μνημονίων, που έχει συνάψει η ΕΛΣΤΑΤ με όλα τα Υπουργεία καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό τη διασφάλιση των συνθηκών παραγωγής και τον καθορισμό των στατιστικών υποχρεώσεων των κρατικών φορέων για την κατάρτιση έγκυρων και έγκαιρων δημοσιονομικών στοιχείων.

Αυτή η ενέργεια καθιστά την Ελλάδα την πρώτη Ευρωπαϊκή Χώρα που έχει ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία θεσμοθέτησης της συνεργασίας μεταξύ της στατιστικής υπηρεσίας και των κρατικών φορέων για την κατάρτιση δημοσιονομικών στοιχείων.

Με τα μνημόνια συνεργασίας εξασφαλίζεται η ομαλή ροή προς την ΕΛΣΤΑΤ των οικονομικών στοιχείων (όπως έσοδα, έξοδα, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού κ.λ.π.) των φορέων που εποπτεύονται από τα προαναφερθέντα Υπουργεία, καθώς και ορισμένων οικονομικών στοιχείων των Υπουργείων, τα οποία απαιτούνται για την κατάρτιση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ελλείμματος και του χρέους.

Τα μνημόνια συνεργασίας ενισχύουν την παραγωγή συνεκτικών και ποιοτικών δημοσίων οικονομικών στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Εθνικό Δίκαιο. Επιπλέον, αποτελούν μέρος των δράσεων που έχει αναλάβει η ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για τις Ελληνικές Στατιστικές (Join Overall Statistical Greek Action Plan) που έχει συμφωνηθεί με τη Eurostat.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:29 - 01 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.