ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιοποίηση των αμερικανών φοροφυγάδων ή πρόστιμα μαμούθ για τις ελβετικές τράπεζες

11:39 - 05 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν προθεσμία μέχρι αύριο στην Ελβετία για την παράδοση των τραπεζικών στοιχείων αμερικανών φοροφυγάδων που έχουν κρύψει τις περιουσίες τους στις ελβετικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας SonntagsZeitung.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για αμερικανούς πολίτες που έχουν κρύψει τα χρήματά τους στην Ελβετία και απαίτησαν την επίδοση στοιχείων μέχρι αύριο από τη δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα, την Credit Suisse, σύμφωνα με επιστολή που φέρει ημερομηνία 31 Αυγούστου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ και απευθύνεται προς τις ελβετικές αρχές.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο χθεσινό φύλλο της SonntagsZeitung.

Εκτός από την Credit Suisse, το διάβημα αφορά περί τις δέκα ακόμη ελβετικές τράπεζες, την Julius Baer, την Wegelin, την Τράπεζα του καντονίου της Ζυρίχης και την Τράπεζα του καντονίου της Βασιλείας.

Οι αμερικανικές απαιτούν τα στοιχεία αμερικανικών εταιρειών και αμερικανών ιδιωτών που έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ποσά άνω των 50.000 δολαρίων (35.000 ευρώ) από το 2002 έως το 2010.

Το αίτημα των αμερικανικών αρχών θυμίζει την τύχη που επιφυλάχθηκε στην πρώτη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα UBS, η οποία υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία 4.450 αμερικανών πελατών της, οι οποίοι είχαν κρύψει εκεί τα χρήματά τους από τις αμερικανικές φορολογικές υπηρεσίες, ενώ υποχρεώθηκε και στην καταβολή προστίμου ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μην χάσει την άδεια λειτουργίας της στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται, οι ελβετικές τράπεζες είναι πιθανόν να επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους μέχρι και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην νέα αυτή υπόθεση φοροδιαφυγής.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:41 - 05 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.