ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ποιους φορείς και για ποιους εργαζομένους θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία

01:40 - 13 Σεπ 2011 | Συνεντεύξεις
Σε ποιους φορείς και για ποιους εργαζομένους θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία
(upd) Στο στόχαστρο οι ΔΕΚΟ με περισσότερους από 100 εργαζομένους. Εξωτερικοί σύμβουλοι και ΑΣΕΠ οι αξιολογητές. Ποιοι φορείς αντιδρούν.



Με ταχείς ρυθμούς και με ασφυκτικές διορίες ξεκινά το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να “εξευμενίσει” τους μαινόμενους Ευρωπαίους ώστε να εγκρίνουν την έκτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ καλούνται να αποστείλουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου στην ειδική γραμματεία, καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό, που πρέπει να είναι τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ. Σε πρώτη φάση εκτιμάται έτσι ότι τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι θα υπαχθούν στο καθεστώς, με πρώτους στον κατάλογο να είναι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.

Σε δεύτερο στάδιο, εάν η ΔΕΚΟ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα σε πρώτη φάση προβλέπεται να ενταχθούν σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας 700 άτομα από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ) και άλλα 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ.

Στη συνέχεια από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για 158.000 υπαλλήλους στους φορείς της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι άλλα 15.800 άτομα θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας και θα συμπληρωθεί ο αριθμός της εργασιακής εφεδρείας για το 2011.

Για τον επόμενο χρόνο ο σχεδιασμός προβλέπει την έξοδο στην εφεδρεία για άλλους 20.000 υπαλλήλους από τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το έργο αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα αναλάβουν εξωτερικοί σύμβουλοι, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η πρόσληψη θα γίνει εντός ενός μήνα και η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες το αργότερο. Βάσει του πορίσματος θα ενταχθεί συμπληρωματικά στην εργασιακή εφεδρεία επιπλέον προσωπικό.

Η επικαιροποίηση του πίνακα θα γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο. Ο κάθε φορέας θα στέλνει στο ΑΣΕΠ έναν πίνακα στον οποίο θα αναγράφεται το πλεονάζον προσωπικό με αλφαβητική σειρά. Τον ίδιο πίνακα θα κοινοποιεί και στις υπηρεσίες του ώστε οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται σε αυτόν να υποβάλλουν εντός 20 ημερών τα δικαιολογητικά τα οποία θα καθορίσουν τη σειρά κατάταξής τους ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.

Ο χρόνος παραμονής των υπαλλήλων στον Ενοποιημένο Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού εξαρτάται από το πού θα κατευθυνθεί στη συνέχεια. Το προσωπικό που μεταφέρεται σε φορείς του Δημοσίου καταλαμβάνοντας τακτικές θέσεις διαγράφεται από τον πίνακα. Οσοι όμως απασχοληθούν σε θέσεις ορισμένου χρόνου ή επιλέξουν τη μερική απασχόληση δεν διαγράφονται από τον πίνακα και ο χρόνος απασχόλησής τους δεν προσμετρείται ως χρόνος παραμονής σε αυτόν. Ο χρόνος ένταξης στον πίνακα μοριοδοτείται μετά το πρώτο έτος με 70 μονάδες ανά έξι μήνες.

Διαβάστε στα Σχετικά Αρχεία σε ποιους φορείς θα εφαρμοστεί η Εργασιακή Εφεδρεία

Ποιοι φορείς αντιδρούν

Διάθεση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία εκδηλώνουν ο διοικήσεις φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα των 151 οργανισμών, καθώς θεωρούν πως κακώς περιελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονται διατεθειμένοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά τις απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη κάποιοι εκ των φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τους οργανισμούς που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αμφισβητούν το σύννομο της διαδικασίας και διατείνονται πως εκ συστάσεως εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3986/2011. Πρόκειται για φορείς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι αν και εποπτευόμενοι από ΝΠΔΔ δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας.

Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και βάσει καταστατικού εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

Πιο απλά στο ΕΛΟΓΑΚ, όπως και σε άλλους φορείς της λίστας που κατήρτισε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, δεν αποδεικνύεται η τεκμαιρόμενη από τον Ν. 3429/2005 άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων απευθύνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στους εποπτευόμενους οργανισμούς και στα υπουργεία και σύμφωνα με και πολλοί εξ αυτών προειδοποιούν πως θα προσβάλουν την απόφαση για την επιβολή εργασιακής εφεδρείας στη Δικαιοσύνη.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 13 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.