ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα άκρα οι τουρκικές προκλήσεις

01:23 - 22 Σεπ 2011 | Συνεντεύξεις
Στα άκρα οι τουρκικές προκλήσεις
Υπέγραψαν τη συμφωνία με τα κατεχόμενα. Οι πρώτες αντιδράσεις του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.
Η Τουρκία υπέγραψε χθες συμφωνία με τη κατεχόμενη Κύπρο για τη χάραξη των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων (υφαλοκρηπίδα), η οποία ανοίγει το δρόμο στην Άγκυρα για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.οπ

Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το κείμενο που θα καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα υπεγράφη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

«Άκυρη και άνευ περιεχομένου» χαρακτήρισε από την ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τη «συμφωνία» που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα.

Σε δήλωσή του ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε την τουρκική πρωτοβουλία ως «άκυρη», δεδομένου ότι η «ενέργεια της Τουρκίας είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Νωρίτερα και μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αποτελεί «τρέλα», αποκλείοντας, ωστόσο, προς το παρόν, την προσφυγή σε στρατιωτική βία.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται οι κινήσεις των τουρκικών σκαφών.

Η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση περιοχής με σκοπό τη διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης νοτίως της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας. Στη ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δύο πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή 55 μίλια βόρεια της πλατφόρμας του γεωτρύπανου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Άγκυρα προγραμματίζει να βγάλει φρεγάτες στη Μεσόγειο, προφανώς σε μία κίνηση επίδειξης ισχύος, αν και πολλές βρίσκονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή.

Το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor», το οποίο έχει ναυλώσει η Αγκυρα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε επίσης χθες στον Κόλπο της Αττάλειας.


Τελευταία τροποποίηση στις 08:10 - 22 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.