ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ΣτΕ κατά του τέλους επιτηδεύματους και ο ΔΣΑ

15:52 - 23 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αίτημα του ΔΣΑ είναι να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο πρόεδρος του, Γιάννης Αδαμόπουλος, κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και στρέφονται κατά της από 2.8.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1167) που καθορίζει τη διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΣΑ δε στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν, ότι το τέλος επιτηδεύματος κατ΄ ουσίαν αποτελεί φόρο και όχι τέλος και αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές.

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι αντιβαίνει στο άρθρο 78 του Συντάγματος που απαγορεύει την «κατ' έχει κεφαλήν» φορολόγηση, καθώς το επίμαχο τέλος ως μοναδικό κριτήριο επιβολής του έχει την ιδιότητα του επιτηδευματία ή του ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς αυτό να συνδέεται με το εισόδημα, την περιουσία κ.λπ. του φορολογούμενου.

Ακόμη, αντιβαίνει και στη συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος) και αυτό γιατί επιβάλλει μια φορολογική επιβάρυνση στο σύνολο των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς καμία άλλη διάκριση η οποία να συνδέεται με την φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου.

Σύμφωνα με το ΔΣΑ, παραβιάζει και τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 5 και 25 που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας.

Επιπλεόν, παραβιάζει και την κοινοτική οδηγία 2006/123/Κ για την άσκηση της ελεύθερης εγκατάστασης και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, ο Σύλλογος επισημαίνει, ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη της επίμαχης υπουργικής απόφασης που αναφέρει ότι σε περίπτωση που φορολογούμενος προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του ύψους τέλους που θα του καταλογιστεί, υποχρεούται να καταβάλει προηγούμενα το 50% της αξίας του. Και συγκεκριμένα αντίκειται στο συνταγματικά, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Ο Σύλλογος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής του για να αποτελέσει υπόδειγμα για τους δικηγόρους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.