ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανελέητο σφυροκόπημα των φορολογουμένων

01:18 - 28 Σεπ 2011 | Συνεντεύξεις
Ανελέητο σφυροκόπημα των φορολογουμένων
Περιλαμβάνει ο νέος γύρος μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δραματική αύξηση του κατώτατου ορίου αποδείξεων, αναδρομική μείωση του αφορολόγητου, πετρέλαιο θέρμανσης «φωτιά», χαράτσι «μέχρι νεωτέρας» στα ακίνητα και απειλή άμεσων απολύσεων στο δημόσιο, περιλαμβάνει ο νέος γύρος μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε ή υπαινίχθηκε η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου της. 

Λίγο πριν τη χθεσινή - άνευ απωλειών τελικά - ψήφιση του έκτακτου τέλους ακινήτων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν πολλαπλάσιο (αλλά ακόμη αδιευκρίνιστο!) αριθμό αποδείξεων, για τις φορολογικές δηλώσεις του 2011, μολονότι απομένουν τρεις μήνες για το τέλος της χρονιάς! Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με πρόστιμο, το οποίο – αν και είναι επίσης αδιευκρίνιστο – εικάζεται ότι θα ανέρχεται στο 10% επί της διαφοράς ανάμεσα στις αποδείξεις που έπρεπε να μαζέψουν και σε αυτές που τελικά μάζεψαν.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος υπονόησε χθες ότι στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων (οπότε και θα γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις), θα προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις που θα φτάσουν ή και θα ξεπερνούν το 50% των συνολικών καθαρών εισοδημάτων τους, κάτι που θα αποδειχθεί ανέφικτο για πολλούς εξ ημών. Επιπλέον, το μέτρο αυτό θα ισχύσει και για τις φορολογικές δηλώσεις του 2011, αν και οι πολίτες μέχρι σήμερα δεν το γνώριζαν για να κάνουν τις απαραίτητες συγκεντρώσεις. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η υποβολή των παραστατικών αποδείξεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μολονότι μέχρι σήμερα δεν έχει βγει σε κυκλοφορία η διαβόητη φοροκάρτα. Δεν αποκλείεται δηλαδή, οι συνταξιούχοι να χρειαστεί να μάθουν Excel και SPSS για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πολυθρύλητου νέου φορολογικού συστήματος.

Εξυπακούεται ότι μετά τη χθεσινή ψήφιση του έκτακτου τέλους ακινήτων, οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει να αναμένουν το νέο χαράτσι στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, το γενικό αφορολόγητο όριο για το 2011 μειώνεται στα 5.000 ευρώ, με εξαίρεση τους νέους κάτω των 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, για τους οποίους διαμορφώνεται στα 9.500 ευρώ. Εκπτώσεις φόρου και φοροαπαλλαγές περικόπτονται δραματικά, κατά τρόπον που επίσης πρόκειται να διευκρινιστεί.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να πωλείται σε δύο εβδομάδες με τιμές που ξεκινούν από το 1 ευρώ ανά λίτρο (ανάλογα και με την εξέλιξη των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού), λόγω της αύξησης της φορολογίας, ενώ ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί από το 2012.

Τέλος, 20% μείωση προβλέπεται στο κονδύλι μισθοδοσίας του δημοσίου με την εφαρμογή του περίφημου ενιαίου μισθολογίου, αν και όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος το 80% των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές και ένα 10% θα δει αυξήσεις στους μισθούς του. Το πως θα επιτευχθεί τόσο μεγάλη εξοικονόμηση, αν οι αλλαγές επηρεάσουν μόλις το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, είναι ένα ερώτημα που μόνο τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να απαντήσουν. Τέλος, σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, μετά το φιάσκο των 151 επιχορηγούμενων φορέων και οργανισμών που ανέφεραν ότι έχουν ανάγκες για «πρόσληψη προσωπικού», αντί να υποδείξουν τμήματα όπου θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές, πηγές της πλατείας Συντάγματος ανέφεραν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ελλοχεύει ο κίνδυνος απευθείας απολύσεων.

 Νικ. Μαλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:40 - 28 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.