ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΣΑ: "Νομικά αμφισβητήσιμη η είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο από ιδιώτες"

12:58 - 28 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Στο σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας ανήκει σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο και ως εκ τούτου νομικά αμφισβητήσιμη είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει σε ελεγκτικές εταιρίες και δικηγόρους την την είσπραξη τους.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΣΑ, η ανάθεση σε ιδιώτες της είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να αποδειχθεί όχι μόνο αλυσιτελής αλλά και να εγείρει πληθώρα νομικών ζητημάτων καθώς η εν λόγω αρμοδιότητα, η οποία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ανήκει στο σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας και εξ αυτού του λόγου θα έπρεπε να ασκείται αποκλειστικά και μόνο από δημόσιες αρχές, κατ' άρθρο 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος.

«Η αναγκαιότητα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του κράτους είναι κατανοητή και αναμφισβήτητη. Ωστόσο, αδιαπραγμάτευτη παραμένει η υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών παραμένοντας προσηλωμένη στις επιταγές του συντακτικού νομοθέτη, υποχρέωση, ωστόσο, από την οποία αφίσταται η ως άνω ρύθμιση, που επιπλέον μόνο αποτελεσματική δεν αναμένεται να είναι για τους λόγους που προαναφέρθηκαν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί εξηγήσεις με ποια νομική λογική ζητείται από ελεγκτικές εταιρείες και δικηγόρους να εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τη στιγμή που, ως φαίνεται, σε αυτόν τον τομέα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές ακόμα και οι καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες μάλιστα έχουν στη διάθεσή τους τα προσωπικά, φορολογικά και, εν γένει, οικονομικά δεδομένα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει, μία ελεγκτική εταιρεία ή ένας δικηγόρος θα ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον να πραγματοποιεί διεξοδικές έρευνες στο σύνολο των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας, πολλώ δε μάλλον να αναζητά στοιχεία από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, προκειμένου να εντοπίζει αδήλωτα ακίνητα ή εικονικές ή μη μεταγεγραμμένες κ.λπ. πράξεις ακινήτων, δεδομένο που δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με τη σκοπιμότητα υιοθέτησης της ως άνω ρύθμισης.

Τέλος, προειδοποιεί πως υφίσταται ο κίνδυνος της εμφάνισης και ανεξέλεγκτης δραστηριοποίησης «εισπρακτικών εταιριών» εκτός των πλαισίων που θέτει ο νομοθέτης, ενδεχομενο που, όπως υπογραμμίζει, πρέπει να αποφευχθεί από τον τελευταίο με κάθε μέσο και ασφαλιστική δικλείδα
Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 28 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.