ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελικά... μέχρι πότε έχουμε ταμειακά διαθέσιμα;

00:44 - 05 Οκτ 2011 | Συνεντεύξεις
Τελικά... μέχρι πότε έχουμε ταμειακά διαθέσιμα;
Επιστρατεύονται όλες οι λύσεις για να μην υπάρξει έστω και μερική στάση πληρωμών.
«Κόκκινος» συναγερμός έχει χτυπήσει στο οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες, καθώς την ώρα που τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ φαίνεται ότι παίρνει σταδιακά «επικίνδυνες» αναβολές.

Αν και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προειδοποιούσε πριν από μερικές ημέρες (12/9) ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης επαρκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου γι’ αυτό και θα πρέπει να καταβληθεί η κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε χτες στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ότι τα Ταμεία του Κράτους «αντέχουν» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Η αποστράγγιση της κρατική ρευστότητας, προειδοποιούν οι αναλυτές, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ανισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 δις. ευρώ, επίπεδα που θεωρείται ότι πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει να αποπληρώσει κάποιο ομόλογο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο οι ανάγκες για μισθούς και συντάξεις ξεπερνούν το 1,6 δις. ευρώ, τα οποία πρέπει να καλυφθούν πριν τα τέλη του μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο στηρίζονται σημαντικά στην έκδοση εντόκων γραμματίων στις 14 του μηνός, από όπου αναμένεται να αντλήσουν έως 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, αν και εφόσον τα μαζέψει, πρέπει στις 22 του μηνός να καταβάλει τα 0,5 δισ. για συντάξεις του δημοσίου και να είναι σε ετοιμότητα να καλύψει  τυχόν ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων που θα πληρώνουν περί τα 2 δισ. στους συνταξιούχους άλλων  ταμείων.

Βέβαια, ήδη έχει διαρρεύσει ότι το κρατικό ταμείο μπορεί να στηριχθεί και από το τακτικό αποθεματικό  του προϋπολογισμού (περί τα 250 εκατ), είτε και από το έκτακτο που υπολογίζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις πως ανέρχεται  σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά τα διαθέσει προορίζονται  αποκλειστικά για δύσκολες, εξαιρετικές, περιπτώσεις, οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να αποκλειστούν στο άμεσο μέλλον.

Ακόμη, στο τραπέζι έχει πέσει και η προοπτική ότι μπορούν να καλυφθούν κάποιες ανάγκες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζεται για τον τραπεζικό κλάδο, είτε από την προσωρινή χρήση κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις. Βέβαια στην τελευταία περίπτωση, δηλαδή στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήδη υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια. Το ένα είναι ότι υπάρχει απαγόρευση χρήσης του για οποιαδήποτε άλλο σκοπό εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους, και το δεύτερο είναι να έχει ολοκληρωθεί... κάποια αποκρατικοποίηση έως τότε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:51 - 05 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.