ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυρίζει μπαρούτι στο κέντρο της Αθήνας

14:18 - 19 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Πέφτουν μολότοφ στους αστυνομικούς που φυλάνε το κτίριο της Βουλής. Πρώτο θέμα το συλλαλλητήριο στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Μέρος των διαδηλωτών επιτίθεται με πέτρες και καδρόνια στα υποκαταστήματα των τραπεζών ενώ με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων απαντά η αστυνομία.

Το κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό, ενώ πλημμυρισμένοι από διαδηλωτές είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Το ΠΑΜΕ έχει στήσει ομάδες περιφρούρησης στην λεωφόρο Αμαλίας, ενώ η Σταδίου και η Πανεπιστημίου έχουν πλημμυρίσει από διαδηλωτές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών.

Aνεπίσημες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για τουλάχιστον 70.000 κόσμου, ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μιλούν για τουλάχιστον 300 χιλιάδες.

Λόγω των συγκεντρώσεων, η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε φρούριο. Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ από νωρίς το πρωί της Τετάρτης τοποθετήθηκε επί της Βασ.Σοφίας -μπροστά από τη Βουλή- ο ειδικός μεταλλικός φράχτης.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην Ομόνοια. Οι διαδηλωτές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήσαν πορεία προς τη Βουλή, όπου συζητείται το επίμαχο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στο Σύνταγμα βρίσκεται το ΠΑΜΕ.


Ξένα Μέσα Ενημέρωσης

Κυρίαρχη θέση στη διεθνή ειδησεογραφία καταλαμβάνει το απεργιακό 48ωρο στην Ελλάδα, με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Το βρετανικό Sky News...
χαρακτηρίζει μάλιστα την 48ωρη απεργία ως «μητέρα των απεργιών».

Η Ελλάδα δίνει μάχη για να μειώσει το χρέος της εν μέσω φόβων ότι το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας θα πυροδοτήσει μία γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα, υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός των απεργιακών κινητοποιήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα στο πρόβλημα των σκουπιδιών που έχουν πνίξει την ελληνική πρωτεύουσα, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καλείται να περάσει έναν ακόμη γύρο σκληρών μέτρων λιτότητας, αντιμέτωπος με την λαϊκή οργή.

Η Ελλάδα παραλύει σήμερα από την μαζική διήμερη απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα εν όψει της ψήφισης νέου πακέτου μέτρων την Πέμπτη στην ελληνική βουλή, αναφέρει τέλος η Wall Street Journal. Η εφημερίδα εστιάζει επίσης στο γεγονός ότι πολλά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των φόρων και τις περικοπές μισθών.

Παραλύει η χώρα

Ολικό είναι το μπλακ άουτ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου σχεδόν τίποτε αναμένεται να μη λειτουργεί.
Κορυφώνεται από σήμερα το απεργιακό μπαράζ με την 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα:

Σήμερα κλειστά θα είναι τα βενζινάδικα, οι τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα και τα αρτοποιία.

Απέχουν από τα καθήκοντα έως τις 27 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Απέχουν από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δικαστές. Τα δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00. Από τις 7 Νοεμβρίου σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
δεν θα εκδίδουν αποφάσεις, εκτός από τις επείγουσες.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές απεργούν .

Απεργούν οι καθηγητές ΤΕΙ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ.

Σήμερα και αύριο απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Συνεχίζει την απεργία το Σωματείο Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ).

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Να οριστεί η εβδομάδα 17 ως 21 Οκτώβρη του 2011 ως εβδομάδα δράσης και απεργιακών κινητοποιήσεων, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕκαι να τοποθετηθούν μαύρες σημαίες και πανό σε όλα τα σχολεία.

Τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη και Πέμπτη

Κατά την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη και Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην κινητοποίηση, αλλά και διευκολύνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

Το Mετρό τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας ως 9.00 το πρωί. Κανονικά θα κυκλοφορούν όμως οι συρμοί από τις 9.00 και μετά. Κλειστοί, με εντολή της αστυνομίας, θα παραμείνουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση. Όλη τη μέρα δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο της γραμμής 3.

Στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 10.00 το πρωί και από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη, θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί.

Oι εργαζόμενοι στο Tραμ την Τετάρτη θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.00 το πρωί και από τις 8.00 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.00 το πρωί.

Τα λεωφορεία και τα Tρόλεϊ και τις δύο ημέρες δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.

Χειρόφρενο τραβούν τα ταξί την Τετάρτη. Οι ιδιοκτήτες τους θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία από τις 5:00 π.μ. της Τετάρτης έως τις 5:00 π.μ. της Πέμπτης.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:44 - 19 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.