ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στα χρονικά

11:43 - 28 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Αποχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ιδιότυπη παρέλαση ορισμένων τμημάτων. Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα.
Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη καθυστερώντας την στρατιωτική παρέλαση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος, από την εξέδρα των επισήμων, ενώ η διεξαγωγή της παρέλασης ματαιώθηκε.

"Λυπάμαι πάρα πολύ.είναι ντροπή. Ήρθα να τιμήσω την πόλη. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά μηνύματα. Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα", είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει το τμήμα της λεωφόρου Αλεξάνδρου μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ πολύς κόσμος βρίσκεται πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης μίλησε για 500 άτομα που κατόρθωσαν να σταματήσουν την παρέλαση φωνάζοντας ύβρεις ακόμα και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, με την εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αγανακτισμένοι και αριστεροί διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη , έσπασαν τα κάγκελα, μπήκαν στο χώρο όπου θα περνούσαν τα οχήματα και οι φαντάροι και δεν επιτρέπουν την έναρξη της παρέλασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμεινε στην εξέδρα, περιμένοντας να διαλυθεί το πλήθος και να αρχίσει η παρέλεση περίπου μισή ώρα και εν συνεχεία μίλησε στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «λυπάται» για ότι γίνεται και ότι ήρθε να τιμήσει την Θεσσαλονίκη και την ιστορική επέτειο και είναι ντροπή τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν. Εν συνεχεία, εξέφρασε για άλλη μία φορά τη λύπη του όταν ακούστηκε το σύνθημα «προδότης_ προδότης» λέγοντας ότι «είναι ντροπή να με λένε προδότη όταν πολέμησα την πατρίδα από τα 15 μου».

Με την εμφάνισή του στην εξέδρα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη ακούστηκαν συνθήματα «φύγετε προδότες», ενώ άρχισαν να εκτοξεύονται προς μπουκάλια, αβγά, γιαούρτια και πέτρες και προς το μέρος των επισήμων αλλά και προς το μέρος των ΜΑΤ. Μπροστά στην εξέδρα για προστασία των επισήμων είχαν παραταχθεί μοτοσυκλετιστές της Αμέσου Δράσεως και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα παρήλασαν τα μέλη της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη είναι αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες. Ήδη μπροστά από τους επισήμους έχουν παρελάσει τα πρώτα σχολεία και οι μαθητές ορισμένων εξ αυτών έστριψαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά), περνώντας μπροστά από τους επισήμους. Διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία φωνάζοντας συνθήματα αλλά και πετώντας αυγά και ποτήρια με καφέ.

Επεισοδιακή ήταν η παρέλαση και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άνεργοι, απλοί πολίτες και  «Αγανακτισμένοι» είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο απέναντι από την εξέδρα.

Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά των επισήμων, ενώ έπεσαν και αβγά με αποτέλεσμα να αποχώρήσουν οι επίσημοι.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές κ.Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ, και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της αστυνομίας και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κλίμα έντασης επικρατεί στην Πάτρα όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.

Ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 28 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.