ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγάλη πλάνη των αγορών...

02:56 - 15 Νοε 2011 | Συνεντεύξεις
Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Δεν ξέφυγε από τον κίνδυνο υποβάθμισης η Γαλλία. Καμπανάκι από τη BlackRock.
Η επιθυμητή μετάβαση σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών σε Ελλάδα και Ιταλία μπορεί να επετεύχθη αλλά οι χθεσινές εξελίξεις έδειξαν πως αυτό κάθε άλλο παρά αρκετό είναι για να καθησυχάσει τις αγορές. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των ισπανικών, γαλλικών και βελγικών ομολόγων άγγιξαν χθες νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησαν αντίστοιχα και τα spreads τριών "πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν" οικονομιών της Ευρωζώνης, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Η ΕΚΤ η οποία την περασμένη εβδομάδα έριξε μόλις στα 4,5 δισ. τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να επισπεύσει τις εξελίξεις αλλά τώρα πιθανόν να βρεθεί και πάλι πίσω από αυτές.

Το Βερολίνο επανέλαβε χθες για άλλη μία φορά το "όχι" στο ευρωομόλογο εντείνοντας την ανησυχία, ενώ οι εκπρόσωποι του κυβερνώνοντας κόμματος της καγκελάριας Μέρκελ ενέκριναν χθες την πρόταση για «οικειοθελή έξοδο» κρατών από την νομισματική ένωση.

Την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές δε θεωρούν απίθανο το «σοβαρό λάθος» της S&P με την αξιολόγηση της Γαλλίας να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία τις προσεχείς εβδομάδες, το EFSF δυσκολεύεται να αντλήσει φθηνό χρήμα από την αγορά με τα spread του μηχανισμού στην τελευταία δημοπρασία να αγγίζουν τα υψηλά επίπεδα των 177 μονάδων βάσης. Οι Ευρωπαίοι έξετάζουν την επίσκεψη της μόχλευσης του EFSF από το Δεκέμβριο, αλλά, εκτός του ότι η «δύναμη πυρός» του θα απέχει ακόμη πορρώ από το απαιτούμενο «μπαζούκα» που ζητούν οι αγορές, ο ίδιος ο επικεφαλής του κ.Regling δήλωσε την περασμένη εβδομάδα απαισιόδοξος για το αν τα κεφάλαια του μηχανισμού θα μπορέσουν να «ξεχειλώσουν» στο 1 τρις. ευρώ.

Παράλληλα, η BlackRock, που οι φήμες θέλουν ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ιταλικά ομόλογα, ανέφερε χθες πως για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, το «κούρεμα» θα πρέπει να αγγίξει το 80% και στις τρεις χώρες που έχουν λάβει πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα.

Ο Peter Tchir της TF Market Advisors επισημαίνει την επικίνδυνη «win-win» πλάνη στην οποία έχουν παγιδευτεί οι αγορές. Όπως αναφέρει: «Αυτό που κρατάει ακόμα τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τις αγορές όρθιες είναι πως εφόσον το σχέδιο την Ευρώπη θα λειτουργήσει, όλα θα πάνε καλά, ενώ αν δε λειτουργήσει, η ΕΚΤ θα τυπώσει και όλα θα πάνε καλά και πάλι. Όμως θεωρώ ότι η Γερμανία είναι πιο μακριά από το να υποκύψει στις πιέσεις για τύπωμα από ότι οι αγορές έχουν ποντάρει...».Ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή στο προσεχές διάστημα μία νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 16:21 - 15 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.