ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΑΤΕ: "Καταστροφική για τις κατασκευές η συρρίκνωση 19% του ΠΔΕ"

15:56 - 21 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Στη μείωση κατά 19% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2012, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, αντιδρά με σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΕ με δεδομένο ότι και το 2010 το ΠΔΕ είχε συρρικνωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί εκ του ασφαλούς στο συμπέρασμα "κάθε πέρσι και καλύτερα", γεγονός που αποδεικνύει την καταστροφική πορεία του κλάδου των κατασκευών και αναδεικνύει την απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας για διέξοδο από την κρίση μέσω της ανάπτυξης.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού:

1. Το ΠΔΕ για το 2011 είχε αρχικώς προσδιοριστεί στα 8.500 εκ. € (Προϋπολογισμός 2011).

2. Κατά την διάρκεια του έτους και με αφορμή τις δημοσιονομικές εξελίξεις και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το ποσό μειώθηκε στα 7.550 εκ. €, ποσό που επιβεβαιώθηκε και με την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού έτους 2012, τον Οκτώβριο.

3. Από το σχέδιο Προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκύπτει ότι το ΠΔΕ για το έτος 2011 συρρικνώνεται, τελικώς, στα 6.890 εκ. €, δηλαδή, συνολικά μειωμένο κατά 1.610 εκ. €.

Ωστόσο, από τα στοιχεία των Δελτίων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού αμφισβητείται ακόμη και αυτή η δαπάνη και άρα η διοχέτευσή της στην πραγματική οικονομία, καθώς ως τον Οκτώβριο του 2011 οι δαπάνες του ΠΔΕ ήσαν 3.786 εκ. €.

Προκύπτει, εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, ότι για να υλοποιηθεί έστω και το συρρικνωμένο εφετινό ΠΔΕ των 6.890 εκ. €, θα πρέπει το τελευταίο δίμηνο να πραγματοποιηθούν επί πλέον πληρωμές 3.104 εκ. €, δηλαδή, σχεδόν όσα επί ένα δεκάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, κατά το πρώτο δεκάμηνο είχε ήδη δαπανηθεί ποσό ύψους 6.046 εκ. € και ως τέλος του έτους οι επενδυτικές δαπάνες για το ΠΔΕ ανήλθαν σε 8.454 εκ. €.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΣΑΤΕ, «η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφική για τον κλάδο των κατασκευών και επικίνδυνη για την οικονομία της χώρας, σε μια περίοδο που περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει ανάγκη στήριξης μιας αναπτυξιακής πορείας και όταν το έλλειμμα της χώρας σε βασικές υποδομές είναι τεράστιο».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.