ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ετοιμάζουν Μέρκελ-Σαρκοζί

13:10 - 27 Νοε 2011 | Συνεντεύξεις
Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ετοιμάζουν Μέρκελ-Σαρκοζί
...σύμφωνα με δημοσίευμα της die Welt. Θα περιλαμβάνει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, με σκληρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις.
Μέ ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προτίθεται να απαντήσει ο γαλλογερμανικός άξονας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σαν ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που θα μπορούσε να αποτελέσει και "σκαλοπάτι" για λύσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων ή η παρέμβαση της ΕΚΤ.

Η γερμανική Die Welt, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου, αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν να παρουσιάσουν εντός της εβδομάδας δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, για το οποίο τα κράτη-μέλη θα κληθούν να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν από κοινού ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, το οποίο φιλοδοξούν να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Όπως διευκρινίζει, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν μία μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012. Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει το δημοσίευμα, με τις χώρες που θα μετέχουν στο νέο Σύμφωνο να δεσμεύονται για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας αναφέρουν ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από τους δύο ηγέτες εντός της εβδομάδας.

«Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγοράς», εκτιμά ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει, αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει. Την ίδια ώρα, κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να λέει στην εφημερίδα πως «εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών την Παρασκευή, η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 28 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.