ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεπικοινωνίες: Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μία κορεσμένη αγορά!

03:36 - 06 Δεκ 2011 | Συνεντεύξεις
Τηλεπικοινωνίες: Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μία κορεσμένη αγορά!

Το βαθύ πλήγμα μίας κρίσης άνευ προηγουμένου ανέδειξαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του τρέχοντος έτους, τα οποία ανακοίνωσαν οι εισηγμένες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Όπως έχει επισημάνει το "R" σε παλαιότερο δημοσίευμα, η εν λόγω αγορά "πληρώνει" το τίμημα της

χαμηλής ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού, που έχει προκαλέσει δραστική μείωση στα περιθώρια κέρδους των τηλεπικοινωνιών.

Το "λουκέτο" που βάζουν επιχειρήσεις ακόμα και στις σταθερές τηλεφωνικές τους συνδέσεις ή η τάση της πλειονότητας των Ελλήνων να κόβουν την κινητή σύνδεση και να επιστρέφουν στην καρτοκινητή, καθώς και τα "φέσια" που "μεγαλώνουν" στον ΟΤΕ, είναι ενδεικτικά παραδείγματα μίας χειμαζόμενης από την ύφεση και την ανεργία αγοράς.

Παράγοντες του κλάδου χαρακτηρίζουν την αγορά των τηλεπικοινωνιών "κορεσμένη", επισημαίνοντας ότι παρά τις προσπάθειες της κάθε εταιρείας κινητής, σταθερής ή ιντερνετιακής σύνδεσης να βγει νικήτρια στη μάχη των προσφορών και των εκπτώσεων, ωστόσο άδικος ο κόπος, καθώς οι καταναλωτές έχουν δείξει πλέον ξεκάθαρα ότι δεν ελκύονται...

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, στην περίπτωση του ΟΤΕ η τιμολογιακή πολιτική του είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη λόγω της Ρυθμιστικής Αρχής.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η τάση μείωσης των εσόδων του ΟΤΕ συμπαρασύρει τις μικρές αυξήσεις που εμφανίζουν η Forthnet και ΗΟL των οποίων οι κύκλοι εργασιών συνεχίζουν να ενισχύονται ακόμα λόγω διεύρυνσης πελατολογίου.

Σε αυτό το περιβάλλον η διατήρηση των περιθωρίων λειτουργικών κερδών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, με τον ΟΤΕ να κάνει προσπάθειες μείωσης κόστους -6,9% στο εννεάμηνο σε σχέση με πέρυσι - οι οποίες όμως δεν αναμένεται να συνεχιστούν σε αυτό το μέγεθος την επομένη χρονιά.

 

Τα αποτελέσματα

 

ΟΤΕ

Οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 8,7%. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, αφού δεν επιβαρύνθηκαν φέτος κατά το ποσό της έκτακτης εισφοράς και από τα έκτακτα έξοδα της εθελουσίας εξόδου. Τα Λειτουργικά Κέρδη διαμορφώθηκαν 3,5% χαμηλότερα των εκτιμήσεων, και ανήλθαν στα 1.254,5 εκ. ευρώ. Σημειώνουμε τη βελτιωμένη τάση που παρουσιάζει το περιθώριο των λειτουργικών κερδών που ανήλθε σε 35,2% (+0.4pp σε ετήσια βάση), ενισχυμένο από το αυξημένο μερίδιο αγοράς στο Q3 στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Forthnet

 

Τα συνολικά έσοδα της Forthnet ανήλθαν σε 102,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2010. Η αύξηση των εσόδων από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες ήταν της τάξεως του 8,09% και 9,64% αντίστοιχα, αλλά στις υπηρεσίες

συνδρομητικής τηλεόρασης υπήρξε μείωση 8,72% που αποδίδεται κυρίως στις υπηρεσίες αναλογικής συνδρομητικής τηλεόρασης, στη διαφήμιση στην Ελλάδα και στη δραστηριότητα του ομίλου στην Κύπρο. Οι συνολικές ζημίες του ομίλου μετά από φόρους έφθασε σε 14,645 εκατ. ευρώ (έναντι 12,984 εκατ. ευρώ). Στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, η Forthnet έχει συνολικά 510.643 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών με μερίδιο 30,6% στην αγορά του LLU.

HOL

 

Η ΗΟL παρουσίασε θετικά αποτελέσματα παρά τον έντονο ανταγωνισμό, καταφέρνοντας να διατηρήσει σταθερό το μερίδιο αγοράς της. Τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 11,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα Λειτουργικά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 27,4% σε ετήσια βάση. Οι ζημιές του ομίλου περιορίσθηκαν σε 12,6εκ ευρώ.

Στ. Μαλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 06 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.