ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γόρδιος δεσμός των αποκρατικοποιήσεων

02:38 - 08 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Τα κωλύματα για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, η κινητικότητα για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και το "στοιχειωμένο" Ελληνικό...
Ενώ οι αποτιμήσεις στην αγορά καταρρακώνονται και τα ανοιχτά μέτωπα για την ελληνική οικονομία διατηρούν την αβεβαιότητα για μία σειρά από εκκρεμή ζητήματα, ένα πράγμα παραμένει ανέπαφο: Ο γενικός στόχος ύψους 50 δισ. που έχει τεθεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο στην εισήγηση του προϋπολογισμού του 2012 η κυβέρνηση επαίρεται πως «είναι το μεγαλύτερο κόσμο», στα...χαρτιά τουλάχιστον, τη στιγμή μάλιστα που οι επιμέρους στόχοι έχουν δει αρκετές φορές τα προσδοκώμενα έσοδα άνα τρίμηνο να «ψαλιδίζονται»...

Τα έξοδα όμως...παραμένουν δεδομένα, μέσω της πρόσληψης στρατιάς συμβουλευτικών εταιρειών που αναλαμβάνουν ρόλο χρηματοοικονομικού, νομικού ή τεχνικού συμβούλου οι οποίες και αμείβονται αναλόγως με την περίοδο ενασχόλησης τους στο εκάστοτε project με ένα επιπλέον «μπόνους» σε περίπτωση επιτυχούς πώλησης.

Στην πράξη, τα μόνα έσοδα που θα μπουν φέτος στα ταμεία του Δημοσίου είναι τα 1,3 δις. ευρώ από την παραχώρηση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, την συμφωνηθείσα επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και τα "φρουτάκια".

Η τελευταία εβδομάδα είδε να επανέρχεται στο φως το "στοιχειωμένο" project του Ελληνικού με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος με στόχο την επιλογή επενδυτή, αλλά και την έναντι 180.000 ευρώ «αμισθί» ενασχόληση του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο για την κατάρτιση master plan εκμετάλλευσης της έκτασης.

Στις καλένδες έχει παραπεμφθεί από την άλλη η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ για την περίοδο 2026-2046, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με τη Hochtief, ενώ για τον επόμενο παραπέμφθηκε και η παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων.

Για το επόμενο έτος έχουν μετατεθεί και οι αποκρατικοποιήσεις του του ΟΠΑΠ, των ΕΛΠΕ, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, παρότι δεδομένα θεωρείται ελκυστικός στόχος για τους υποψήφιους επενδυτές, αξιοσημείωτο είναι ότι δυσκολεύτηκε να βρει δάνειο για την αποπληρωμή της σύμβαση του με το Δημόσιο, μία σύμβαση που αμφισβητείται μάλιστα ανοικτά από την ΕΕ, ενώ κατά της έχουν κατατεθεί προσφυγές από τους διεθνείς ανταγωνιστές του Οργανισμού.

Η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από την άλλη αντιμετωπίζει εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν όπως η διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή του ελληνικού κομματιού του αγωγού Southstream καθώς και η διευθέτηση των συμφωνιών που διατηρεί με τη ΔΕΗ, η οποία εκμεταλλεύται βάσει σχετικής σύμβασης τα 2/3 του φυσικού αερίου που πουλά η ΔΕΠΑ στην Ελλάδα.

Το επόμενο έτος αναμένεται η πώληση και της ΛΑΡΚΟ, για την οποία θα πρέπει να διευθετηθούν εκκρεμότητες που αφορούν εκατέρωθεν οφειλές από και προς τη ΔΕΗ αλλά και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία για λόγους περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Αναφορικά με τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, χθεσινό δημοσίευμα του «R», επεσήμαινε την κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί στις τελευταίες συνεδρίασεις γύρω από τα «χαρτιά» των εν λόγω εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά ακόμη μέσα στον επόμενο χρόνο έσοδα από την πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ, δικαιωμάτων λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την αξιοποίηση 39 κτηρίων του δημοσίου, την πώληση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, την πώληση της ΕΑΣ, την πώληση του Καζίνο Πάρνηθας, των ΕΛΤΑ και της ΕΛΒΟ.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2012 προβλέπει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα, το α τρίμηνο του έτους προβλέπεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το β' τρίμηνο να εισπραχθούν άλλα 2 δισ. ευρώ, το γ' τρίμηνο επίσης 2 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο.

Δ.Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 02:43 - 08 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.