ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χριστούγεννα με συσσίτιο!

01:58 - 19 Δεκ 2011 | Συνεντεύξεις
Χριστούγεννα με συσσίτιο!
Tα συσσίτια γυρνούν στα σχολεία και αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που καταφεύγουν σε αυτά. Μιλώντας στο "R" κορυφαίες πηγές από το Δήμο Αθηναίων, επισημαίνουν: "Ερχονται κάθε ημέρα στο Βρεφοκομείο αιτήματα από διευθυντές δημοτικών σχολείων από όλη την Αθήνα για να τους στείλουμε μερίδες φαγητού, καθώς πολλά παιδιά δεν φέρνουν τρόφιμα από το σπίτι σε όσα σχολεία είναι ολοήμερα. Δίνουμε μερίδες φαγητού σε 70 σχολεία κάθε ημέρα. Ενα ποσοστό σχολείων μπορούμε να καλύψουμε αλλά σίγουρα όχι πάρα πολλά".

Από τη νέα χρονιά το υπουργείο Παιδείας θα "εγκαινιάσει" συσσίτια σε σχολεία σε περιοχές όλης της χώρας, στις οποίες κατοικούν οικογένειες χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και χαμηλής οικονομικής κατάστασης ή και μετανάστες. Αν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος σχεδιάζονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η διακίνηση συσσιτίου θα γίνεται με κουπόνια δύο ή τριών ευρώ, τα οποία θα παρέχονται στους μαθητές των οικογενειών, που κατατάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες, ούτως ώστε να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, όπως η τροφοδότησή τους με σάντουιτς, γάλα ή χυμό.

Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας θα ενταχθούν στα προγράμματα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών με μαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ηδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δημοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.


Όπως τονίζουν πηγές από το Δήμο Αθηναίων, η παρέμβαση αυτή του κράτους ήρθε τη στιγμή που οι σκηνές ασυτίας σε σχολεία όλων των υποβαθμισμένων περιοχών της Ελλάδας άρχισαν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με ένα μικρό μεν αλλά επικίνδυνο δε ποσοστό μαθητών να λιποθυμά στα διαλείμματα. Η έλλειψη χρημάτων ακόμα και για την αγορά των βασικών αγαθών δεν καταγράφεται μόνο σε οικογένειες μεταναστών, αλλά και στις ελληνικές οικογένειες, καθώς η οικονομική κρίση και η ανεργία έχει επηρεάσει τους πάντες, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο.

Το φαινόμενο της ασυτίας στα σχολεία και μάλιστα στις μέρες μας έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των δασκάλων και των καθηγητών, οι οποίοι τονίζουν ότι οι εικόνες από μαθητές που περνούν τη μισή τους μέρα στα σχολεία, χωρίς να έχουν φάει τίποτα, είναι πλέον καθημερινές, σε τέτοιο βαθμό, που στην αρχή οι εκπαιδευτικοί προσέφεραν φαγητό ή χρήματα για φαγητό σε μαθητές που το είχαν ανάγκη. Οι μαθητές όχι μόνο δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν ένα τοστ από το κυλικείο, αλλά δεν έχουν καν τη δυνατότητα να φέρουν φαγητό από το σπίτι τους.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από το Δήμο Αθηναίων, η κινητοποίηση και ο συντωνισμός όλων των φορέων με σκοπό την πολύτιμη βοήθειά τους σε μαθητές που αποτελούν δέκτες των τραγικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, είναι ο ορθότερος τρόπος καταπολέμησης του φαινομένου ασυτίας στα σχολεία. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα ιδιαίτερο λεπτό ζήτημα, συστήνουν διακριτική αντιμετώπιση, για να μην θεωρηθεί ως καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέιεας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 19 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.