ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα για τη νέα κατάσταση στη Β.Κορέα

02:16 - 20 Δεκ 2011 | Συνεντεύξεις
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον νέο ηγέτη της Πιόνγκ Γιάνγκ και στο... πυρηνικό του πρόραμμα.

Ρευστή η κατάσταση στη Β .Κορεά μετά το θάνατο του ηγέτη Kim Jong Il.Ο ξαφνικός θάνατος του ηγέτη του στρατιωτικού καθεστώτος απο καρδιάκή ανακοπή,όπως ανακοικώθηκε σήμερα ,ίσως προκαλέσει προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου αλλα και στις προσπάθειες της Αμερικής και τις χώρες που συμμετείχαν στις προσπάθειες για τον αφοπλισμό του καθεστώτος και την εγκατάλειψη του πυρηνικού του προγράμματος, το οποίο είχε επεκταθεί σε οπλικά συστήματα, 

Ο εκλιπών ηγέτης  είχε προβληματίσει πολλάκις  τη διεθνή κοινή γνώμη.Αρχικά  οι  οικονομικές του μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν τη χώρα σε επιτιστική κρίση.Οι ελάχιστες σοδείες και η σκληρή πολιτική που διοχέτευε τα κεφάλαια στο στρατό οδήγησε στο θάνατο 2 εκαττ ανθρώπους. Αλλος λόγος η συχνή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγινε αντικείμενο κριτικής και λόγος απομόνωση της χώρας.Ομως η σημαντικότερη αιτια  είναι το πυρηνικό οπλικό σύστημα της χώρας και οι δοκιμές του,όπως είχε γίνει το 2006 και το 2009 και η γενικότερη επιθετική στάση του καθεστώτος, όπως εκδηλωθηκε το 2010   με δύο επίθεσεις στη Νότια Κορέα, που στοίχισαν τη ζωή σε 50 στρατιώτες 
 

Η Διαδοχή

Ο Kim Jong Il είχε επιλέξει ως διάδοχο στην ηγεσία της Β.Κορέας τον τρίτο γιό του Kim Jong-Un.Ο νεαρός διάδοχος είναι σχεδόν άγνωστος στη Δύση. Ακόμα και η ηλικία του είναι άγνωστη, εικάζεται πάντως οτι είναι 27 ή 28 ετών.Η πρώτη δημόσια αναφορά του ονόματός του έγινε τον Οκτώμβριο του 2010 όταν πήρε το βαθμό του στρατηγού,ακριβώς πριν μια σπάνια εμφάνιση της ηγεσίας του κόμμουνιστικού κόμματος.

Ο διάδοχος σπούδασε στην Ελβετία.Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών του ήταν καλός φοιτητής,με ενδιαφέρον στα αθλήματα.

Η ηγεσία του νεαρού Kim Jong-Un δεν είναι βέβαιη . Παρόλο που ο Kim Jong-Un επιλέχθηκε απο τον πατέρα το, το γεγονός δεν επικυρώθηκε επίσημα, ούτε θεωρείται έτοιμος, καθώς δεν μεσολάβησε αρκετός χρόνος απο την επιλογή του. Ο αντίστοιχος χρόνος που περίμενε ο πατέρα του για να αναλάβει ήταν 14 χρόνια.Του νεαρού Ούν μολις 3 . Αμφιβολίες έχουν εκφραστεί και για τις ικανότητες του διαδόχου. ''Νομίζω οτι είναι νωρίς για να αναλάβει ο Kim Jong-Un. Είναι αβέβαια για το αν θα είναι σε θέση να λάβει σημαντικές αποφάσεις΄΄ δήλωσε ο Χαν Πάρκερ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Παγκοσμίων Υποθέσεων της Georgia. ΄΄Αλλα το σύστημα λήψης αποφάσεων του κόμματος που δημιούρησε ο πατέρας του θα συνεχίσει΄΄ αναφέρει ίδιος. Δεν αποκλείεται την ηγεσία να αναλάβει ο θείος του διαδόχου, Jang Song Thaek, ανεπίσημα βέβαια, εως ότου ο Kim Jong Un είναι σε θέση να τα καταφέρει.

''Κανείς δεν ξέρει  πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.  Είμαστε σε άγνωστη περιοχή΄΄ δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. Όταν πεθάνει ο βασιλιάς, ακόμα και αν έχει θέση διάδοχο, δεν αποκλείονται οι προστριβές για το θρόνο, ούτε και ο εμφύλιος’’  δήλωσε ο Γκριν , πρώην επικεφαλής του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας.  

Πυρηνικό πρόγραμμα

.Ο Kim Jong Un φέρεται πως όχι μόνο δεν θα σταματήσει το έργο του πατέρα του, αλλα θα ολοκληρώσει τον πυρηνικό εξοπλισμό της χώρας μέχρι το 2012.Η χώρα έχει προβεί σε 5 υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, ενώ εκφράζονται φόβοι για δοκιμή πυρηνικών πυραύλων.

 Ο αναλυτής  Bruce W. Bennett θεωρεί πως δεν αποκλείεται ούτε πραξικοπήμα για την ανάδειξη ενος νέου ηγέτη, ούτε και μια βίαιη επίδειξη δύναμης απο τον Ουν. Να υπενθυμίσουμε οτι η χερσόνησος της Κορέας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο εμφύλιος του 1950-1953 δεν κατέληξε ποτέ σε συμφωνία ειρήνης, απλά σε προσωρινή ανακωχή. Επομένως ανατάραξεις στο καθεστώς ίσως έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στη περιοχή. ενώ το συμβούλιο ασφαλείας της Νότιας Κορέας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και δήλωσε πως'' μια ασταθής Β.Κορέα είναι μια ακόμη πιο επικίνδυνη Β.Κορέα''.

Οικονομία

Η κατάσταση της  Β.Κορέα θα επηρεάσει τη Νότια Κορέα, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, όπως φάνηκε και απο τη κίνηση στις ασιατικές αγορές τη μέρα του θανάτου του Ιl,παρόλο που η οικονομία της Β.Κορέας δεν ξεπερνά το 3% αυτής της νότιας Κορέας. Ήδη μέταρυθμίσεις παρόμοιες με εκείνες που προκάλεσαν λιμό στη χώρα και το θάνατο εκαττομυρίων ανθρώπων συζητούνται, ενώ δεν αποκλείονται και σκληρότερη αδιαλλαξία και αδιαφορία στις διεθνείς πιέσεις. Ακόμα, η οικονομία της χώρας, που πάσχει απο κακοδιαχείρηση, αποτυχία σοδειών ,αποκλεισμούς και νομισματική υποβάθμιση, θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο,ιδιαίτερα εαν οι διεθνείς πιέσεις συνεχισουν να αγνοούνται απο το καθεστώς.

Διεθνείς αντιδράσεις 

.Το συμβούλιο  ασφαλείας της Νότιας Κορέας  κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση  συναγερμού και δήλωσε πως'' μια  ασταθής Β.Κορέα είναι μια ακόμη πιο επικίνδυνη Β.Κορέα.'Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη προσοχή τους στο καθεστώς τόσο με τη χρήση δορυφόρων όσο και με στενότερη συνεργασία με τη Κίνα και τη Νότια Κορέα. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Lee Myung-bak, σε συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε τη συνεργασία των δύο χωρών για την σταθερότητα στην περιοχή. Να σημειωθεί οτι στη χερσόνησο βρίσκονται πάνω απο 70.000 Αμερικανικοί στρατιώτες σε συνεργασία με τον στρατό της Νότιας Κορέας. Ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα,που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο θα συνεχιστούν με την ελπίδα να βρεθεί ειρηνική λύση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 20 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.