ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση του Εισαγγελέα από τις αποκαλύψεις Γιλμάζ

03:41 - 27 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Τη θέση των τουρκικών αρχών αναμένει σήμερα η κυβέρνηση.
Θυελλώδεις αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Γιλμάζ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε την ανάκληση από το αρχείο όλων των σχετικών δικογραφιών που έχουν κατατεθεί στις εισαγγελίες όλης τη χώρας προκειμένου να αξιολογηθούν οι δηλώσεις Γιλμάζ.

Η κυβέρνηση θα περιμένει τη σχετική ενημέρωση την Τρίτη.

Οι αποκαλύψεις προκάλεψαν έντονες αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Μπεγλίτη να δηλώνει ότι οι καταγγελίες του Μεσούτ Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές, ενώ από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «βαριές σκιές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από τον ΛΑΟΣ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα», ενώ όταν ο Γ.Καρατζαφέρης τότε «είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών».

Ο Συνασπισμός επισημαίνει από την πλευρά του πως «οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».
Τελευταία τροποποίηση στις 16:04 - 27 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.