ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διάβημα στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Γιλμάζ

19:38 - 27 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Ανασκεύασε τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός. Θέμα αποζημιώσεων εγείρουν βουλευτές. Στην Κομισιόν το ζήτημα των αποκαλύψεων για τουρκικούς εμπρησμούς.
Σε διπλό διάβημα προχώρησε η Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για τουρκικό "δάκτυλο" πίσω από φωτιές στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του '90, παρότι μάλιστα ο κ.Γιλμάζ επιχείρησε σήμερα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του μετά από τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα, ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών προχώρησε σε διάβημα προς την επιτετραμμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ζητώντας τη διερεύνηση των δηλώσεων Γιλμάζ. Παράλληλα, εντολή για διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε και ο έλληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα.

Ο κ. Γιλμάζ αναφέρθηκε την Τρίτη σε παρεξήγηση επί των δηλώσεών του. Ο τούρκος πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι «οι έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εκείνο που εννοούσα εγώ ήταν οι πυρκαϊές δασών στην Τουρκία. Τη δεκαετία του 1990 στην Τουρκία, σχετικά με τις μεγάλης έκτασης πυρκαϊές δασών στη ζώρα μας, υπήρξαν αξιολογήσεις και ορισμένες πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Το θέμα διαστρεβλώθηκε πλήρως».

Θέμα αποζημιώσεων εγείρουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μπακογιάννη


Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο οι αποκαλύψεις Γιλμάζ για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη δεκαετία του '90.

Πέντε βουλευτές του ΠαΣοΚ (οι κκ. Δ. Κουσελάς, Χρ. Πρωτόπαπας, Αν. Μακρυπίδης, Π. Ρήγας και Δ. Καρύδης) ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα να τους ενημερώσει σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δοθούν άμεσα εξηγήσεις στη χώρα μας και να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα, τόσο κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μ. Γιλμάζ, όσο και μεταγενέστερα, όπως και αν προτίθεται η χώρα μας να προσφύγει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και επιπλέον να θέσει θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις καταστροφές εάν αποδειχθεί ότι αυτές συνδέονται με τις εν λόγω δολιοφθορές.

Το θέμα εγείρει με ερώτησή του προς τον κ. Δήμα και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος ζητώντας να μάθει τι προτίθεται να πράξει προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει η πλήρης και σε βάθος ενημέρωση της Ελλάδος για τις συγκεκριμένες «βρώμικες επιχειρήσεις» που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος της χώρας μας.

Επίσης ερωτά τον υπουργό Εξωτερικών πώς σκέφτεται να ζητήσει την αποκατάσταση των βαρύτατων ζημιών που προκλήθηκαν σε βάρος της Ελλάδος και τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» της Τουρκικής ΜΙΤ και των διαφόρων παραμηχανισμών της σε βάρος της Ελλάδος.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην ερώτησή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών θέτει θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο τόσο Ε.Ε., όσο και ΝΑΤΟ και ΟΗΕ και ζητεί να μάθει εάν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ερωτά επίσης τι πράττει το ΥΠΕΚΑ για την αποκατάσταση των πληγέντων εκτάσεων όσον αφορά τις μελέτες αναδασώσεων και αν είναι σε θέση να στοιχειοθετήσει ένα κατά προσέγγιση κόστος αποζημίωσης.

Και στην Κομισιόν το ζήτημα


Εν τω μεταξύ, το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις Γιλμάζ έθεσε στην Κομισιόν με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής καλώντας τις Βρυξέλλες να παρέμβουν άμεσα ώστε η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, ενώ ζητεί να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».


Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 27 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.