ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυο μέτωπα που θα κρίνουν τη στάση πληρωμών ή τη συνέχεια της κυβέρνησης

02:04 - 03 Ιαν 2012 | Συνεντεύξεις
Δυο μέτωπα που θα κρίνουν τη στάση πληρωμών ή τη συνέχεια της κυβέρνησης
PSI και δανειακή σύμβαση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 20 Μαρτίου
Υπ’ ατμόν βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% φαίνεται ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Ήδη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι διαρροές που κάνουν λόγο για αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση οι τραπεζίτες να αποδεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα», από το 50% που προβλέπει η υπό διαπραγμάτευση με αυτούς συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, ο θόρυβος περί PSI μεγαλύτερου του 50% εντάθηκε έπειτα από εκτιμήσεις που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν αρκεί και ότι θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μάλιστα, το ζήτημα φούντωσε την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σκέπτεται να ζητήσει από τους πιστωτές της Ελλάδας να δεχθούν «κούρεμα» των ομολόγων μεγαλύτερο του 50%

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα που έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς το έλλειμμα του 2011 ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9%. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρω ώστε να καλυφθεί η «τρύπα».

Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου για τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα τηρήσουν σκληρή στάση, επικεντρώνοντας στις περικοπές που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα («λουκέτα» σε φορείς και απολύσεις προσωπικού).
Η τρόικα «δείχνει» για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το θέμα αυτό μαζί με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών θα αποτελέσουν ένα από τα κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με τους πιστωτές να αναμένουν άμεσα αποτελέσματα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των οφειλετών του Δημοσίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο, υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να κλείσουν αυτά τα μέτωπα, τα οποία και θα κρίνουν αν οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία. Μάλιστα, ως άτυπη προθεσμία έχει τεθεί η 20η Μαρτίου, οπότε το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχουν κλείσει αυτά τα μέτωπα δεν θα κλειδώσει» το νέο δανειακό πρόγραμμα και δεν θα εκταμιευθεί η δόση των 89 δισ. ευρώ και η Ελλάδα θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και σε άτακτη πτώχευση.

Σε ό,τι αφορά το PSI, στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Εφόσον το ποσοστό είναι υψηλό, τότε θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, αν και πολλοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς είναι επιφυλακτικοί.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:04 - 03 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.