ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυο χρόνια μετά συνεχίζει να σοκάρει τον επιχειρηματικό κόσμο η ιστορία της Wind

02:44 - 13 Ιαν 2012 | Συνεντεύξεις
Νέα στοιχεία στοχοποιούν ακόμη και μεγάλους επενδυτικούς κολοσσούς για βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες της... Wind Hellas.
Σε υπόθεση κατάλλη για μελέτη τείνει να εξελιχθεί η ιστορία της Wind, αφού δύο χρόνια μετά τις πρώτες κινήσεις αναδιάρθρωσης, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, που στοχοποιούν ακόμη και μεγάλους επενδυτικούς κολοσσούς, υπό την υποψία ενός σκληρού και βρώμικου επιχειρηματικού παιχνιδιού στις πλάτες της... Wind Hellas.

Πως ξεκίνησε η ιστορία; Την άνοιξη του 2005 η Telecom Italia, ιδιοκτήτρια της τότε Telestet αποφασίζει να πουλήσει το 80% της Stet Hellas σε δύο μεγάλα επενδυτικά funds, την Apax Partners και την Texas Pacific Group, έναντι περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν με 300 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων και τα υπόλοιπα με βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Τα δύο funds δημιουργούν ένα αρκετά περίπλοκο και δαιδαλώδες σχήμα εταιρειών, με την κωδική ονομασία "Project Troy", ώστε να εκταμιεύσουν τα απαραίτητα δάνεια και να πάρουν τον έλεγχο της ΤΙΜ. Το 2005 η Hellas Telecommunications II προχωρά στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων ύψους 925 εκατ. ευρώ και 355 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με τα οποία αποπληρώνονται τα δάνεια και τα 300 εκατ. που είχαν καταβάλει στην αρχική συμφωνία, ενώ αποκτάται και πάλι με δάνειο το υπόλοιπο 20% της ΤΙΜ. Τα δύο funds κατάφεραν να αποκτήσουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα την ΤΙΜ, χρεώνοντας τον όμιλο, και ξεχρεώνοντας τους... εαυτούς τους.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια η εταιρεία είχε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ το χρέος - 20 φορές, από ότι είχε αρχικά. Στη συνέχεια, οι δύο εταιρείες κατέβαλλαν στον εαυτό τους 1 δισ. ευρώ μέρισμα μόλις 60 ημέρες πριν πουλήσουν το ποσοστό του στον πλουσιότερο τότε άνθρωπο της Αιγύπτου, τον Naguib Sawaris στο τέλος του 2006. Τις υποχρεώσεις θα αναλάβει ο νέος μέτοχος της Weather Investments, η οποία και θα δώσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε μετρητά και η αξία της συμφωνίας φθάνει συνολικά τα 3,4 δισ. ευρώ. Ο Αιγύπτιος στοχεύει σε μία ακόμη εξαγορά, αυτή του 50% της Tellas από τη ΔΕΗ έναντι του ποσού των 175 εκατ. ευρώ. Και αυτή η εξαγορά προστίθεται στις δανειακές υποχρεώσεις της Wind, οι οποίες έχουν φθάσει πλέον στα 3,2 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο του 2009 η εταιρεία ζητά συμβουλές για την αναδιάρθρωση της από την Morgan Stanley, η οποία παρουσιάζει μια «επικοινωνιακή στρατηγική» με το κωδικό όνομα "Project Mist". Αν και τρεις μήνες πριν η εταιρεία είχε εκδώσει προειδοποίηση για την πορεία της κερδοφορίας της, η Morgan Stanley ζήτησε από τη διοίκηση να αποσοβήσει το ζήτημα και να μη μιλήσει για την πιθανή έκταση της ανάγκης ρευστότητας και τη δημοσιοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης μεταξύ των διαφορετικών ομάδων πιστωτών. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η Morgan Stanley ήταν ότι η εταιρεία χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει ένα πραγματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να συνεργαστεί με τους πιστωτές.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε, όταν ο Sawaris μεταφέρει την έδρα της Hellas II από το Λουξεμβούργο στο Λονδίνο, όπου το ισχύον δίκειο επιτρέπει με συνοπτικές διαδικασίες τη διαγραφή υποχρεώσεων, κυρίως σε ομόλογα μη εξασφαλισμένης απόδοσης. Έτσι η Weather καταφέρνει να διαγράψει ομόλογα αξίας 1,4 δις. ευρώ με μόλις 125 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομίλου το επόμενο διάστημα προσκρούει στην σφοδρή οικονομική κρίση, με τους κατόχους ομολόγων να δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλα «κουρέματα» προς όφελος των διοικούντων. Μάλιστα, απαντούν με μία σειρά από νομικές αγωγές να έχουν κατατεθεί εναντίον των περισσότερων στελέχων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Texas Pacific Group, David Bonderman, της Morgan Stanley, της Ernst & Young και του ίδιου του Naguib Sawaris.

Το 2010, οι κάτοχοι των οµολογιών υψηλής εξασφάλισης (διεθνείς θεσµικοί επενδυτές) της Wind κατέθεσαν την πιο συµφέρουσα προσφορά, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Επρόκειτο για ένα γκρουπ έξι επενδυτικών κεφαλαίων, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αγγλία, το οποίο διαχιεριζόταν συνολικά κεφάλαια άνω των 58 δισ. ευρώ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες ανέλαβαν τη δέσµευση να επενδύσουν άµεσα στη Wind κεφάλαια 420 εκατ. ευρώ για την αποπληρωµή του χρέους της (προς άλλους πιστωτές) και τη χρηµατοδότηση της µακροχρόνιας ανάπτυξης και του επιχειρηµατικού σχεδίου της. Παράλληλα η συµφωνία θα απάλλασσε τη Wind από 1,867 δισ. ευρώ χρέους προς τρίτα µέρη.

Ωστόσο, το σήριαλ φαίνεται ότι έχει συνέχεια. Οι βρετανικές δικαστικές αρχές έχουν ανοιχτό το φάκελο της Wind ελέγχοντας αφενός τον τρόπο με τον οποίο η Apax Partners και η Texas Pacific Group, ουσιαστικά αναχρηματοδότησαν την εξαγορά της εταιρείας με 1,36 δισ. ευρώ, και πήραν και μέρισμα ύψους 1 δισ. ευρώ λίγο πριν την πουλήσουν, και αφετέρου τις δύο συμβουλευτικές εταιρείες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των αναδιαρθρώσεων, την Morgan Stanley και την Ernst & Young.

Από ότι σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η υπόθεση της Wind έχει μέλλον ακόμη, το οποίο όμως θα κριθεί από την ικανότητα των αρχών να εντοπίσουν τα νομικά εκείνα κενά που έκαναν τους εμπλεκόμενουν να φαίνονται νόμιμοι. Το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον θα δούμε εξελίξεις και στο θέμα των ομολογιούχων.

A.T.
Τελευταία τροποποίηση στις 21:22 - 15 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.