ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα φοροκαταιγίδα εισηγείται το ΔΝΤ

10:00 - 01 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Ανυποχώρητος ο Τόμσεν στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά υπενθύμισε τα όρια αντοχής των Ελλήνων σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Δραστικές είναι οι αλλαγές που προτείνει το ΔΝΤ στη φορολογία μέσω εκθέσεως που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση. Η έκθεση επικεντρώνεται στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αλλά και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή (στο 19% ή 21%), αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Προτείνονται, επίσης, αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ξεχωρίζουν επίσης προτάσεις για την αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα που για την ώρα έχει απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο .

Φυσικά πρόσωπα

Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα.

Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων. Αργότερα, μείωση του συντελεστή του φόρου αυτού στο 20%.

Αντικατάσταση φόρου συναλλαγών επί μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο με έναν φόρο κερδών από κεφάλαιο.

Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.

Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και σε μισθώματα ακινήτων.

Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20% (στο βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική ανάκαμψη).

Κατάργηση ειδικού φόρου επί αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Αύξηση των ανωτάτων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ, για να διευρυνθεί η βάση και μείωση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ενταξη αυτοαπασχολουμένων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας του ΙΚΑ ώστε να χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.

Προώθηση της αυτασφάλισης και βελτίωση της σύνδεσης εισφορών και παροχών.

Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων

Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των Ομόρρυθμων Εταιρειών από το 20% στο 25%.

Απλούστευση του προσδιορισμού των φορολογητέων κερδών τραπεζών.

Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες

Φορολογία ακίνητης περιουσίας

Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης.

Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.

Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.

Εισαγωγή ενός κανονικού φόρου κερδών κεφαλαίου - υπεραξίας στα ακίνητα.

Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

ΦΠΑ

Μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον πολύ χαμηλό συντελεστή 6,5% στο χαμηλό 13%.

Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

Επιβολή της υποχρέωσης στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων όλων των τύπων να χρεώνουν ΦΠΑ επί των μισθωμάτων.

Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.

Υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων.

Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.

Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.

Πιο ισόρροπη κατανομή στη δομή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα με μεγαλύτερη βαρύτητα στους πάγιους φόρους και μικρότερη στους αναλογικούς συντελεστές.

Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Eκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών και διασαφήνιση της φύσης των συναλλαγών που υπόκεινται σ' αυτά.

Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.

Τόμσεν: Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι στα νούμερα


Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές πρέπει δώσουν  μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και μικρότερη στη μείωση των δημοσιονομικών  ελλειμμάτων, γιατί υπάρχουν όρια στις αντοχές του ελληνικού λαού, δήλωσε ο εκπρόσωπος  του ΔΝΤ στην Ελλάδα Poul Thomsen σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. 

"Παρότι η Ελλάδα θα πρέπει σίγουρα να συνεχίσει τη μείωση των δημοσιονομικών της  ελλειμμάτων, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε - σκεπτόμενοι και ότι η ανεκτικότητα και η πολιτική  υποστήριξη έχουν περιορισμούς - ότι έχουμε επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ  δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο Thomsen.    "Θα πρέπει να προχωρήσουμε με λίγο αργότερο ρυθμό όσον αφορά τη δημοσιονομική  εξυγίανση και να προχωρήσουμε ταχύτερα - πολύ ταχύτερα - με την υλοποίηση των  μεταρρυθμίσεων". 

O Thomsen συμπλήρωσε ότι είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις  με την τρόικα, ενώ αναφερόμενος στο PSI, δήλωσε ότι εφόσον η πρόταση αυτή γίνει  αποδεκτή, η ανταλλαγή θα μπορεί να προχωρήσει τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου. 
"Η συμφωνία του PSI θα κατατεθεί και θα εξετασθεί για μερικές εβδομάδες και μέχρι  περίπου το τέλος Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε εάν η πρότασή σας θα έχει γίνει αποδεκτή,  και τότε θα μπορεί να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο πρώτο ήμισυ του  Μαρτίου", είπε. "Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά εφικτό".  O Thomsen επανέλαβε την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους για να ενισχυθεί η  ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε ότι, αν οι μεταρρυθμίσεις που  προωθεί η κυβέρνηση δεν φέρουν άμεσα αποτελέσματα, τότε ίσως θα πρέπει να  εξεταστούν πιο άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν στον κατώτατο μισθό και στα δώρα στον  ιδιωτικό τομέα. 

"Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να εξετάσει πιο άμεσες παρεμβάσεις για μια  προσωρινή περίοδο", δήλωσε ο Thomsen. "Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν  περιορισμούς στον κατώτατο μισθό και πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό". Διευκρίνισε  πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το θέμα αυτό. 

Αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα, ο Thomsen πρότεινε κλείσιμο οργανισμών και  αναγκαστικές απολύσεις. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων  στον δημόσιο τομέα θα προέλθει από συνταξιοδότηση". 

Ο Thomsen επανέλαβε την θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde για  συμμετοχή και του επίσημου τομέα στo PSI, ενώ τάχθηκε κατά της κρατικοποίησης των  τραπεζών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακεφαλαιοποίησής τους για να  αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το PSI, αν και το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση.    "Αν και είναι κατανοητό ότι ως απόρροια του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων  (PSI) οι τράπεζες χρειάζονται σημαντική βοήθεια από το κράτος, δεν θέλουμε το κράτος να  διοικεί τράπεζες", είπε. 

Ο Thomsen υπεραμύνθηκε του αιτήματος της τρόικας για δεσμεύσεις των τριών  κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ότι θα εφαρμόσουν το νέο  οικονομικό πρόγραμμα, αλλά εμφανίστηκε τώρα πιο ανοικτός σε πιθανές αλλαγές της  οικονομικής πολιτικής μετά τις εκλογές. 

"Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι όποιος θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, όποτε  και αν γίνουν - και επιθυμεί εύλογα να κάνει κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική,  αυτές θα είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους και το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας",  είπε.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. «Με βάση το σεβασμό στην πορεία μου, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ιδιαίτερα σε σχέση με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν πιστεύω ότι μια μείωση του κατώτερου μισθού θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θεωρώ ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα διευρύνει ύφεση και ανεργία και δημιουργεί έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Ν. Σαλαγιάννης ξεκαθάρισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, πως του είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά παρόμοιες οριζόντιες περικοπές, ενώ για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, παρατήρησε: «Αν δω ότι αυτοί οι 150 χιλιάδες υπάλληλοι μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις τον επόμενο χρόνο και επομένως (να έχουμε) μια ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, με ανακατανομή του προσωπικού, γιατί να πάμε σε απολύσεις;».

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τόμσεν το ΚΚΕ αναφέρει πως η θέση της τρόικας αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος τους είναι η ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων. «Αυτό ορέγονται χρόνια οι βιομήχανοι, αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η ΕΕ. Το έγκλημα είναι αποφασισμένο και οι εκβιασμοί έτοιμοι», υποστηρίζει ο Περισσός.

«Η διαμόρφωση του πακέτου βρίσκεται προ των πυλών και στα "χοντρά" έχουν συμφωνήσει η τρόικα εξωτερικού με την τρόικα εσωτερικού», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Πρακτικά», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, «θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα - απομένει να κλειδώσει ο τρόπος μείωσης τους, έχουν πει "ναι" η τρικομματική συγκυβέρνηση στην τρόικα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων που θα προκύψει από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ «θα έχουμε περισσότερες κι ευκολότερες απολύσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω κούρεμα του κοινωνικού κράτους και του τομέα της Παιδείας και Υγείας», την ώρα που σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα δεκαετίας του '60 και η ακραία φτώχεια είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

«Η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Καμία παραγωγικότητα και καμία ανταγωνιστικότητα δεν υπηρετείται με τη συμπίεση των μισθών, την απομείωση της αμοιβής εργασίας και την εξαθλίωση των μισθωτών», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως η Δημοκρατική Συμμαχία έχει εξηγήσει, από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν πιστεύει ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χώρας. «Αυτό όμως δεν φτάνει. Η χώρα πρέπει να ισοφαρίσει έσοδα-έξοδα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι η βασική αιτία της αποτυχίας του μνημονίου. Δεν έγιναν δύο χρόνια και σήμερα πληρώνουμε το τίμημα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Σκληρή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Σ.Στανωτά, ο οποίος με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Τόμσεν, έκανε λόγο για Δανό υπάλληλο της τρόικας που εμφανίζεται ως Έπαρχος της πάλαι ποτέ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Ο υπάλληλος των τοκογλύφων δανειστών, το πρόγραμμα του οποίου απέτυχε πλήρως, δεν είναι παρά ένας κακός υπάλληλος που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχε απολυθεί», υπογραμμίζει ο κ. Στανωτάς και «σήμερα, παριστάνει τον εκπρόσωπο του Καίσαρα, σαν να απευθύνεται σε υπηκόους, επιχειρώντας μάλιστα να γίνει "συμπαθής", με το να αφήνει "παράθυρο" στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού».
Τελευταία τροποποίηση στις 18:10 - 01 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.