ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώην ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνει για πρόεδρο της Γερμανίας η Μέρκελ

13:45 - 20 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αngela Merkel συμφώνησε την  Κυριακή να στηρίξει για τη θέση του προέδρου τον πρώην ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της  ανατολικής Γερμανίας Joachim Gauck, αποτρέποντας μια σύγκρουση με τα κόμματα της  αντιπολίτευσης που μπορεί να της δημιουργούσε προβλήματα την στιγμή που προσπαθεί να  επιλύσει την κρίση στην ευρωζώνη.


Η Merkel, επιβεβαίωσε την στήριξή της για τον Gauck, 72 ετών, δύο ημέρες μετά την  παραίτηση του Christian Wulff λόγω κατηγοριών ότι είχε λάβει στεγαστικό δάνειο με προνομιακούς  όρους από προσωπικό του φίλο. 


Η ανακοίνωση προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδειξη του Gauck, πρώην προτεστάντη, πάστορα  της ανατολικής Γερμανίας και ηγετική φυσιογνωμία στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε  στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην τελετή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης τις επόμενες  εβδομάδες.
"Ας μην ξεχνάμε ότι κληρικοί όπως ο Joachim Gauck βοήθησαν στην ειρηνική επανάσταση της  Ανατολικής Γερμανίας", δήλωσε η Merkel σε συνέντευξη τύπου στην Καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η παραίτηση του Wulff αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την Merkel, η οποία προώθησε την εκλογή  του το 2010 παρά το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης ήθελαν  τον Gauck για πρόεδρο.

Με την στήριξη του Gauck τώρα, η Merkel ενδέχεται να κατηγορηθεί ότι έσφαλε στην επιλογή της  πριν από δύο χρόνια. Αλλά η άρνησή της να τον στηρίξει θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια  σύγκρουση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους που ενδεχομένως να απόβαινε ακόμη  πιο επιζήμια.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:24 - 20 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.