ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καινούργιο αδιέξοδο με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

09:35 - 22 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Προβλήματα εκ νέου μεταξύ Ιράν και Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέληξαν σε αδιέξοδο, μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στο Ιράν. Η Τεχεράνη απαγόρευσε σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επισκεφθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Υπηρεσία εξέφρασε της λύπη της για την έλλειψη συμφωνίας με το Ιράν, μετά τις συνομιλίες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΙΑΕΑ καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρσίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση.

Η Υπηρεσία δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της απέναντι στο Ιράν. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κυβερνητών της στις 5 Μαρτίου.

Αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε το Ιράν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί μια άλλη αποστολή σχεδόν ένα μήνα πριν. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο εκφράζει στην ανακοίνωση την απογοήτευσή του: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρσίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία» υπογράμμισε.

Ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις (με την ΙΑΕΑ) θα συνεχιστούν στο μέλλον».

Η Δύση εκτιμά ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, λέγοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικής φύσης.

Οι παρατηρήσεις της ΙΑΕΑ αναμένεται να περιλαμβάνονται σε νέα έκθεση που θα παρουσιαστεί μέσα στον Φεβρουάριο. Τον περασμένο Νοέμβριο η Υπηρεσία δήλωσε ότι έχει πληροφορίες ότι η Τεχεράνη πραγματοποιεί δοκιμές που σχετίζονται με την «ανάπτυξη πυρηνικής εκρηκτικής συσκευής».

Η Δύση αυξάνει τις πιέσεις της στο Ιράν με νέες κυρώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο κυρίως την εξαγωγή πετρελαίου.

Η ένταση έχει αυξηθεί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 22 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.