ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα ελληνικά ομόλογα αποτιμούν ήδη έναν δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης

09:19 - 13 Μαρ 2012 | Συνεντεύξεις
Μετά το PSI, οι αγορές ήδη φοβούνται ότι θα υπάρξει και PSI 2.
Κάθε άλλο παρά περιορίστηκαν οι φόβοι για την πιθανότητα αποτυχίας της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του PSI, αφού η αγορά από την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων, στέλνει σήμα ότι το ενδεχόμενο, τόσο του default όσο και ενός δεύτερου PSI, είναι εντελώς... ζωντανό. Όπως είχε άλλωστε τονίσει και η UBS σε έκθεσή της, την οποία και σας παρουσιάσαμε στο «R», «Τι θα ακολουθήσει μετά το PSI; Δεύτερο PSI» :

Μία σειρά 20 ομολόγων με διάρκειας από 11 μέχρι και 30 έτη, ξεκίνησαν χθες διαπραγμάτευση και οι τιμές τους διαμορφώθηκαν μεταξύ των 23 και των 26,5 σεντς του ευρώ. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 13,4% (για το 20 ετές) μέχρι και 18,1% (για το 11ατές).

Αυτές οι αποδόσεις είναι οι υψηλότερες στην ευρωζώνη, και πάνω απο αυτές της Πορτογαλίας, η οποία θεωρείται ευρέως ως η επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας και θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την Ελλάδα και την βιώσιμότητα του χρέους της, παρά το κούρεμα κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων.

Οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν τι θα υπάρξει ένα τεράστιο κύμα ξεφορτώματος των νέων ελληνικών ομολόγων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ειδικά αφού οι τράπεζες οι οποίες δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν στο deal της Ελλάδας, μπορούν επιτέλους να μειώσουν ή και να μηδενίσουν, την έκθεσή τους στην χώρα.

Οπως τονίζει η Citigroup, το κλίμα τις πρώτες δύο εβδομάδές διαπραγμάτευσης των νέων ελληνικών ομολόγων, θα είναι κυρίως προς την πλευρά του sell-off.
Πάντως, τα νέα ομόλογα είναι πιο ελκυστικά σε σχέση με αυτά τα οποία αντικατέστησαν. Υπάγονται στο Βρετανικό δίκαιο, γεγονός που σημαίνει οτι οι επενδυτές είναι πολύ καλύτερα προστατευμένοι σε περίπτωση που θα υπάρξει και νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Και πράγματι, το ελληνικό χρέος τώρα βρίσκεται κυρίως στα χέρια των επίσημων πιστωτών της, μετά και το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Αυτό σημαίνει σε οποιαδήποτε νέα αναδιάρθωσης, οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν τις ίδιες απώλειες με τον επίσημο τομέα, σε αντίθεση με αυτό που έγινε στο τρέχον PSI όπου ο επίσημος τομέας δήλωσε... απουσία.

Η συμφωνία ανταλλαγής χρέους δεν λύνει τα προβλήματα στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, όπως τονίζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Φυσικά, χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρόβλημα, όπως προσθέτει. Αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Διαφορετικά, δεν χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο.

Θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή πιο σοβαρής αναδιάρθρωσης στο εγγύς μέλλον, που θα περιλαμβάνει και τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προειδοποιεί η Capital Economics και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ben May. Αυτό θα ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνει το χρέος της Ελλάδας σημαντικά μικρότερο.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 14 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.