ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρλανδία: Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων

12:03 - 02 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Στα 100 ευρώ το ύψος του φόροι που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Ιρλανδοί

Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά της Ιρλανδίας δεν πλήρωσε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας το νέο φόρο ύψους 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση σε κάθε κατοικία, αυξάνοντας τους φόβους ότι η εντεινόμενη αντίθεση στη λιτότητα μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητά της να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

 

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

 

Από τα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ιρλανδίας, μόνο τα 805.500 πλήρωσαν το φόρο 100 ευρώ έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου που έληγε η σχετική προθεσμία, καθώς το τελευταίο διάστημα άνθισε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που καλούσε τους πολίτες να τον μποϊκοτάρουν.

 

Ο φόρος των 100 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε κατοικία και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο έτος, όταν η ιρλανδική κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές στη φορολόγηση βάσει της αξίας της ακίνητης περιουσίας, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Washington Post.

 

Το Δουβλίνο συμφώνησε στην επιβολή του φόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο έχει στόχο να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμά της ύψους 18 δις. ευρώ.

 

Οι διαμαρτυρίες έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δημοψήφισμα στις 31 Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης και μία επιβραδυνόμενη οικονομία.

 

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα διολίσθησε στην ύφεση το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 1,1% και 2%, αντίστοιχα.

 

Το Δουβλίνο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για την επόμενη 4ετία, τα οποία περιλαμβάνουν το φόρο στην περιουσία, φορολογία του νερού και τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της φορολογίας εισοδήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.