ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις για την απεργία της ΠΝΟ

16:15 - 03 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Εντείνονται οι πιέσεις προς τους ναυτεργάτες από μερίδα κομμάτων, με «βολές» κατά της Άννας Διαμαντοπούλου.

Τις αρνητικές συνέπειες της εξαγγελθείσας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία  απεργίας για τη νησιωτική οικονομία, εν όψει της περιόδου του Πάσχα, υπογραμμίζουν κόμματα και φορείς, καλώντας την ΠΝΟ να ανακαλέσει την απόφασή της.

 

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζει ότι «απεργία μέσα στην έξοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, που οι πολίτες επιζητούν μια ανάπαυλα και τα νησιά μας να δουλέψουν, δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση».

 

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας θα το ξανασκεφτούν πιο ψύχραιμα και ώριμα», επισημαίνει ο κ. Πλακιωτάκης.

 

Σημειώνει ακόμη πως το κόμμα του γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου, όπως επίσης ξέρει ότι «η κα Διαμαντοπούλου τα διαχειρίζεται επιδερμικά και επικοινωνιακά. Αλλά και ότι η Ναυτιλία είναι χωρίς τιμόνι».

 

Γι΄ αυτόν το λόγο, όπως αναφέρει, το κόμμα του «έχει καταστήσει ξεκάθαρο πως θα επανασυστήσει πλήρως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».

 

«Τελειωτικό χτύπημα» στον τουρισμό χαρακτηρίζει την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΝΟ ο τομεάρχης Υποδομών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λ. Αυγενάκης.

 

«Με θλίψη παρατηρούμε, ότι στο βωμό της συνδικαλιστικής επικράτησης, θυσιάζονται τα συμφέροντα των πολιτών, με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δηλώνει μάλιστα έκπληκτο από την εξέλιξη», σχολιάζει ο κ. Αυγενάκης.

 

Αναφέρεται επίσης στην «απίστευτη ταλαιπωρία» που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και υπογραμμίζει τέλος, ότι «δεν μπορούν συγκεκριμένες ομάδες να καπηλεύονται το δικαίωμα της απεργίας και να δημιουργούν ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά σε εκατοντάδες επιχειρηματίες».

 

Να ανακαλέσει την απόφασή της για «δέσιμο» των πλοίων καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του που κοινοποιείται και στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου.

 

«Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους», αναφέρει στην επιστολή του κ. Μαχαιρίδης.

 

Υπογραμμίζει ότι «είναι άδικο, από κάθε άποψη, να χρησιμοποιείται ο νησιώτης και η ακτοπλοϊκή του εξυπηρέτηση, σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων της».

«Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αλλά αυτό είναι ο ορισμός της "ομηρίας", καταδικάζοντας συνανθρώπους μας σε ένα μαρτύριο μέχρι να δικαιωθεί ένας κλάδος», σημειώνει.

 

Επισημαίνει ακόμη ότι «πέρα από το αυτονόητο της σημασίας των άγιων ημερών, για μία ακόμα φορά υποβάλλεται σε μια νέα δοκιμασία και η εύθραυστη τουριστική μας βιομηχανία, η μόνη πλέον πηγή από την οποία μπορεί η καθημαγμένη εθνική μας οικονομία να αντλήσει πολύτιμα έσοδα».

 

«Γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας ναυτικός, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, έχει πλήρη συναίσθηση τι σημαίνει για τον νησιώτη, και δη για τον ακρίτα του Αιγαίου, να δένει ο κάβος ενός πλοίου, του βασικού μέσου που διασφαλίζει το ελάχιστο δικαίωμα για επικοινωνία και μετακίνησή του, καλούμε την Ομοσπονδία να ανακαλέσει την απόφασή της γι΄ αυτήν τη 48ωρη κινητοποίηση» καταλήγει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

 

Εκκληση προς την ΠΝΟ να αναστείλει την απεργιακή της κινητοποίηση απηύθυνε και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), τονίζοντας τη σωρεία των προβλημάτων που θα προκαλέσει στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας αλλά και σε όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

 

«Η χρονική συγκυρία, ημέρες κατά τις οποίες η επιβατική κίνηση θα παρουσίαζε κάποια αύξηση, δίνοντας ανάσα στον εμπορικό κόσμο της χώρας, αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό, η πορεία του οποίου είναι φθίνουσα, είναι τέτοια, που αν δεν κυριαρχήσει η λογική οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές», υπογραμμίζει ο ΗΑΤΤΑ και προσθέτει:

 

«Ας αναλογιστούμε την ανασφάλεια που δημιουργείται σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν για την Ανάσταση και το Πάσχα αφού γνωρίζουν ότι οι ημέρες μετά τη λήξη της απεργίας είναι πάντα περιορισμένης διαθεσιμότητας σε θέσεις και βέβαια θα υπάρχει και ο κίνδυνος να μην μπορούν να επιστρέψουν αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.