ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανο-αργεντίνικη κόντρα για την πετρελαϊκή YPF

10:24 - 17 Απρ 2012 | Συνεντεύξεις
Ισπανο-αργεντίνικη κόντρα για την πετρελαϊκή YPF
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες παρουσίασε τη Δευτέρα σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση μέρους της πετρελαϊκής εταιρίας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51.

«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρίας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% να κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. 

 

Η Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο -το οποίο ελέγχει- να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος».

 

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, με εξάντληση αποθεμάτων και πρακτικά μηδενικές επενδύσεις, τότε η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά λόγω της κακής επιχειρηματικής πολιτικής» δήλωσε.

 

Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς, η οποία προκλήθηκε από την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της θυγατρικής στην Αργεντινή του πετρελαϊκού ομίλου Repsol YPF.

 

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ασκεί πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες να αυξήσουν την εθνική παραγωγή τους.

 

Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές του όσον αφορά τους τίτλους της YPF.

 

Η Ισπανία κατήγγειλε την «εχθρική» κίνηση της Αργεντινής και είπε ότι θα λάβει «προσήκοντα, σαφή και ισχυρά μέτρα».

 

Η απόφαση του Μπουένος Άιρες «καταστρέφει το κλίμα φιλίας μεταξύ της Ισπανίας και της Αργεντινής», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, στο τέλος έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 17 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.