ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: Πρώτος ο Ολάντ, με μικρή διαφορά από τον Σαρκοζί

20:03 - 22 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Γαλλία: Πρώτος ο Ολάντ, με μικρή διαφορά από τον Σαρκοζί
Την πρώτη θέση με ποσοστό 28,4% δίνει στον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ exit poll του ινστιτούτου Ipsos που δημοσιοποιήθηκε στη Γαλλία αφότου έκλεισαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί αποσπά ποσοστό 25,5%, η αρχηγός της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτη με ιδιαίτερα ενισχυμένο ποσοστό της τάξεως του 20%, ακολουθεί ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 11,7%, ενώ ποσοστό 8,5 συγκεντρώνει ο Φρανσουά Μπαΐρου.

Ποσοστό 2% αποσπά η επικεφαλής των Οικολόγων Ευά Ζολί.

 

Βάσει των επίσημων στοιχείων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό της προσέλευσης έφθανε το 70,6% στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την ίδια ώρα το 2007 (73,8%), αλλά υψηλότερο από τις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις, περιλαμβανομένης αυτής του 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε περάσει στο δεύτερο γύρο.

Η προσέλευση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007 είχε φθάσει το 84%, το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη της δεκαετίας του '70.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι των υπερπόντιων διαμερισμάτων και εδαφών ψήφισαν ήδη από το Σάββατο, λόγω της διαφοράς ώρας με το Παρίσι. 

 

Ορόσημο οι εκλογές

Πρόκειται για αναμέτρηση με βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της Ευρώπης, «πολλοί μας παρακολουθούν» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη κεντρική Γαλλία. «Αναρωτιούνται όχι τόσο πολύ για το όνομα του νικητή αλλά ειδικά για το τι πολιτικές θα ακολουθήσει», επισήμανε.

«Ύψιστη στιγμή για τη δημοκρατία» είναι η αναμέτρηση, υπογράμμισε ο Μελανσόν ασκώντας το δικαίωμα του.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, στις δηλώσεις του, είπε ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή, γιατί υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι.

Η οικονομία κυριάρχησε στις καμπάνιες των υποψηφίων ενώ τα ζητήματα που την αφορούν –ανεργία, μισθοί, συντάξεις– είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο το εκλογικό σώμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε προεκλογικά ότι συνέβαλε στην διάσωση του ευρωοικοδομήματος εν μέσω της κρίσης ενώ υποσχέθηκε προστατευτικά μέτρα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι (κυρίως) των ασιατικών. Αντίθετα ο Ολάντ προέβαλε, μεταξύ άλλων, την αύξηση της φορολογίας για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών και επαναδιαπραγμάτευσης με επίκεντρο τους πολίτες και όχι τους πολίτες προέκρινε ο Μελανσόν, που έκανε την έκπληξη τριπλασιάζοντας το 5% το οποίο είχε όταν ανακοίνωσε την ενωτική υποψηφιότητα του.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:12 - 22 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.